Eisen tot 7 jaar gevangenisstraf voor Hongaarse verdachten mensenhan..


16 november 2016 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie heeft, gisteren en vandaag in de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, gevangenisstraffen van 7, 3.5 en 5 jaar geeist tegen drie verdachten in een mensenhandelonderzoek. De drie Hongaren (53, 38 en 30 jaar) worden ervan verdacht zeven Hongaarse dames te hebben
geprostitueerd. Dat gebeurde onder meer in Den Haag, Amsterdam en Groningen tussen januari 2011 en juni 2015.

Twee van hen hebben `hun dames' ook in Belgie, Duitsland, Italie en Zwitserland ingezet, zowel voor als tijdens de ten laste gelegde periode.

Uitgebuit

De verdachten hebben zich, volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), schuldig gemaakt aan mensenhandel. Ze hebben vrouwen seksueel uitgebuit, enkel ten behoeve van eigen financieel belang.

Het gaat in totaal om zeven vrouwen, die hun verdiensten moesten afstaan aan de verdachten. Laatstgenoemden hebben dat geld (in totaal ongeveer anderhalf miljoen euro) op hun beurt aangewend voor hun eigen levensonderhoud. Daarom heeft het OM naast gevangenisstraffen ook ontnemingsvorderingen
geeist tegen de drie mannen, die uiteenlopen van ruim 143.000 euro tot bijna 679.000 euro.

De verdachten zijn geraffineerd te werk gegaan. Zij zijn relaties aangegaan met een aantal dames en zo financieel voordeel behaald over de rug van deze slachtoffers. De dames bevonden zich in een kwetsbare positie, mede ingegeven door de slechte financieel economische omstandigheden in
Hongarije. Ook het feit dat geen van de dames de Nederlandse taal machtig was, zij Nederland niet kenden, maakte dat zij volledig afhankelijk en overgeleverd waren aan verdachten.

Hongarije

Het onderzoek van het Landelijk Parket is gestart in augustus 2014. Het is verricht in samenwerking met de Hongaren binnen het verband van een Joint Investigation Team (JIT).

Dankzij deze integrale aanpak is in Den Haag een raamprostitutie-inrichting voor 12 maanden gesloten en zijn twee vergunningen ingetrokken.

De vrouwen die geprostitueerd zijn, gingen ongeveer een week per maand naar Hongarije. Daar verbleven ze op de boerderij van een van de verdachten om bij te komen en op te knappen. In Hongarije is het nodige, zoals huizen en auto's, in beslag genomen.

De 53-jarige verdachte is in Hongarije reeds onherroepelijk veroordeeld tot gevangenisstraf voor onder meer souteneurschap. Dat is het zich laten onderhouden met de opbrengsten van een prostituee. Hoewel dat in Nederland sinds 1 oktober 2000 niet meer strafbaar is, ziet de officier van
justitie herhalingsgevaar. Vandaag op zitting: "Verdachte is al veel langer met mensenhandel bezig, hij is recidivist en lijkt onverbeterlijk."

Schending integriteit

Vrouwenhandel is een ernstig feit dat in hoge mate de persoonlijke integriteit van de betrokken vrouwen schendt. Dat mensenhandel een ernstig strafbaar feit is, blijkt ook uit het feit dat onlangs de strafmaat nogmaals is verhoogd. De verdachten in dit onderzoek hebben, volgens het OM, er
doelbewust voor gekozen om vrouwen te onderwerpen aan uitbuiting en ook doelbewust geprofiteerd van het geld dat deze vrouwen verdienden als prostituee.

Het staat hier in Nederland vrouwen vrij om te kiezen voor het werken als prostituee. Daar hebben ze geen pooier voor nodig. Prostitutie in de vergunde panden in het land wordt in hoge mate gecontroleerd door de politie, waardoor vrouwen veilig hun werk kunnen doen.

Strafmaat

Het OM neemt de ernst van het verweten strafbare feit hoog op. "Dat maakt dat onvoorwaardelijke gevangenisstraffen op zijn plaats zijn." De verdachten wordt verweten dat zij er enkel op uit waren te profiteren. Alleen door ingrijpen van de politie is er een eind aan gekomen.

Deel dit op

*