Ruim 500 longpatienten Havenziekenhuis gebruiken E-health programma

16 november 2016

Patienten van het Havenziekenhuis met astma, COPD of OSAS kunnen gebruikmaken van online begeleidingsprogramma's waarmee ze hun eigen ziekte monitoren. Ook mensen die willen stoppen met roken, kunnen online worden begeleid. Bij de polikliniek Longziekten en Tuberculose maken sinds 2010 al meer dan 500 patienten gebruik van deze E-health toepassing.

Al deze modules zijn erop gericht om patienten de tools in handen te geven om zelf aan de slag te gaan via vier elementen: meten, sturen, weten en het eConsult. In het persoonlijk dossier binnen de online programma's kunnen patienten bijhouden hoe het met hun ziekteproces gaat en kunnen ze behandeldoelen formuleren. Via het eConsult kunnen patienten vragen stellen aan hun behandelaars. De eigen zorgverleners kunnen ook online meekijken. De patient kan zo nodig ook andere mensen uit het behandelteam raadplegen (zoals huisarts of fysiotherapeut). Zo blijft iedereen goed op de hoogte.

Hoe intensief de patient gebonden dossier wordt gebruikt, is afhankelijk van de deelnemer, zegt longarts Bianka Mennema. 'Er zijn grote verschillen. Sommigen gebruiken de online programma's `bij vlagen' intensief, sommigen continu intensief en anderen `af en toe met een zekere regelmaat'. Naar het gebruik en de resultaten doen we op dit moment onderzoek.'

Zelfmanagement

De E-health programma's bevorderen de eigen regie van patienten. Door het bijhouden van een online dagboek kunnen zij zelf inzicht en controle houden over hun ziekte. "Zelfmanagement gaat echter niet vanzelf. Het is essentieel dat de zorgverlener de patient daarin coacht", aldus Bianka Mennema.

Meer weten? Bekijk de filmpjes Astma Online, COPD online en OSAS online.