Israelisch voetbalelftal ontsnapt aan IS-aanslag dankzij Kosovaarse politie

De politie van Kosovo heeft 19 IS-jihadisten opgepakt die van plan waren een aanslag te plegen tijdens Israel-Albanie.

Het Israelische nationale voetbalelftal won afgelopen zaterdag glansrijk van Albanie bij een kwalificatiewedstrijd voor het WK. De wedstrijd, die gespeeld werd in Kosovo, eindigde met 3-0 voor Israel maar had heel anders kunnen aflopen. Volgens de Kosovaarse politie was terreurbeweging IS namelijk van plan om meerdere aanslagen te plegen in Kosovo, met als doelwit de Israelische voetballers en hun fans.

Vanwege de terreurdreiging werd de wedstrijd verplaatst naar een ander stadion. In Kosovo zelf werden 19 jihadisten opgepakt, en in Macedonie en Albanie werden nog eens zes vermoedelijke terroristen ingerekend. Tijdens huiszoekingen werden wapens en explosieven gevonden en een grote verzameling radicaal-islamitische lectuur. Volgens de politie hadden de aan IS gelieerde jihadisten 'duidelijke doelwitten voor ogen wat betreft wie er wanneer zou worden aangevallen'.

'Ze waren van plan om terroristische aanslagen in Kosovo te plegen en tegen het Israelische voetbalteam en hun fans tijdens de wedstrijd Albanie-Israel'

aldus de verklaring van de Kosovaarse politie.

In Syrie en Irak vechten honderden Albanezen en Kosovaren in dienst van IS. De afgelopen jaren zijn in Kosovo 200 vermoedelijke sympathisanten van de islamitische terreurbeweging opgepakt. Net als in West-Europa bestaat in Kosovo de vrees dat IS-strijders terugkeren naar hun land van herkomst om aanslagen te plegen.