Kick Out Zwarte Piet: "Wij worden geframed. Demonstratievrijheid is een façade!

PERSBERICHT

Kick Out Zwarte Piet: "Wij worden geframed. Demonstratievrijheid is een façade!"

Kick Out Zwarte Piet bevestigt disproportioneel politiegeweld en dehumaniserende omstandigheden bij onrechtmatige massa-arrestatie vreedzame demonstranten door Aboutaleb.

Bij de nationale intocht van Sinterklaas zijn 198 mensen onrechtmatig gearresteerd, mishandeld en in-gesloten en “tegengehouden” door de politie in het centrum in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft door middel van een demonstratieverbod de grondrechten van honderden bur-gers geschonden. Het verbod is onrechtmatig en zal door ons worden aangevochten.

Kick Out Zwarte Piet staat voor de principes van vreedzaam protest. Door autoriteiten worden normale burgers die gebruik willen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting als gewelddadige hooligans behandeld. Zaterdag werden we geconfronteerd met fanatieke agenten die soms met zichtbaar genoe-gen mensen sloegen en op het politiebureau vernederden. Als we kijken naar het excessieve geweld van de politie zaterdag is er van ‘neutraliteit’ geen enkele sprake.

Op videobeelden is te zien hoe met name zwart vreedzame demonstranten met disproportioneel ge-weld werden gearresteerd. Zo zijn diverse mensen de haren uit de hoofdhuid getrokken. Activist Jerry Afriyie is voor de derde keer tijdens een intocht mishandeld. Zoals uit camerabeelden blijkt is hij door een agent met de vuist in zijn gezicht geslagen terwijl andere agenten hem schopten, met de knuppel sloegen en vasthielden. Vanwege een gebrek aan capaciteit aan cellen zijn tientallen van hen, urenlang, in een ijskoude garage opgesloten. Tevens waren ze onderhevig aan pesterijen van de politie. Van begin tot eind, een onnodig heftige en traumatische gebeurtenis voor velen van hen. Na verschillende keren bij intochten te hebben geprotesteerd, rijst bij ons de vraag: wie beschermt ons tegen de politie?

Wij leven in een samenleving waarin vreedzame burgers zich mogen uiten tegen racisme en staan voor de Nederlandse rechtsstatelijke waarden zoals gelijkheid en gelijke behandeling. Daarom zal op donderdag 17 november een vertegenwoordiger van KOZP om 10:00 uur inspreken tijdens de Raadsver-gadering in het Stadhuis van Rotterdam waar de onrechtmatige arrestaties behandeld zullen worden. De komende weken staan er meerdere vreedzame protesten op de agenda; zo zullen vreedzame betogers op 19 november tijdens de intocht in Leiden protesteren, op 26 november in Utrecht en op 27 november in Rotterdam.

Statement Kick Out Zwarte Piet: “Wij worden geframed. Demonstratievrijheid is een façade!”

Amsterdam, 17 november 2016 - Bij de nationale intocht van Sinterklaas in Maassluis zijn op zaterdag 12 november 2016 198 mensen onrechtmatig gearresteerd, mishandeld, ingesloten en “tegengehouden” door de politie in het centrum van Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft door middel van een demonstratieverbod de grondrechten van honderden burgers geschonden. Dit is een schande voor een land dat zegt de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel te dragen. Het verbod is onrechtmatig en zal door ons worden aangevochten.

Poging tot vreedzaam protest ontnomen

De vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid zijn in Nederland een groot goed. Al lange tijd wordt vreedzaam gedemonstreerd tegen het racistische karakter van het Sinterklaasfeest en racisme in de Nederlandse samenleving. Op zaterdagochtend 12 november zijn vanuit Amsterdam één lege bus en twee volle bussen met mensen uit verschillende lagen van de samenleving richting Maassluis vertrokken om gebruik te maken van hun vrijheid van meningsuiting en betoging. Het plan was om, zoals van tevoren was aangekondigd, in Rotterdam een tussenstop te maken om met de lege bus de overige demonstranten af te halen zodat we gezamenlijk, op een vreedzame manier, een statement zouden kunnen maken in Maassluis. De bussen hebben Maassluis echter nooit bereikt omdat ze in Rotterdam met veel machtsvertoon door de mobiele eenheid tegen werden gehouden.

Burgemeester Aboutaleb gaf in een interview aan dat “de politie vrijdag al signalen had ontvangen dat de betogers mogelijk niet naar de intocht in Maassluis zouden reizen.”[1] Het collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft op de avond van 10 november echter nog publiekelijk aangekondigd om met 400 personen naar de intocht in Maassluis af te reizen. Deze aankondigen werden vrijdagnacht via de mail en zaterdagochtend in de bussen meermaals herhaald. Wij waren van plan om naar Maassluis te gaan en nergens anders naartoe. Toen wij in Rotterdam werden opgehouden en in de gaten kregen dat Maassluis qua planning niet meer haalbaar was heeft een deel van de groep besloten om in Rotterdam een statement te maken. Op basis van zeer onduidelijke ‘signalen’ heeft de burgemeester echter -een door juridische experts en Amnesty International als ongeldig bestempeld- demonstratieverbod aangekondigd waarmee honderden betogers de mogelijkheid om vreedzaam te protesteren is ontnomen. Zelfs als zij de intentie hadden om in Rotterdam te demonstreren was het ontbreken van een kennisgeving volgens Amnesty International geen reden voor een demonstratieverbod. Door het stoppen van de bussen in Rotterdam is ons ‘dreigende’ protest in deze stad een self-fulfilling prophecy geworden.

Onduidelijke communicatie over demonstratieverbod en noodverordening

Vanaf het moment dat de bussen in Rotterdam aankwamen, heeft de politie onduidelijke en tegenstrijdige informatie gecommuniceerd. KOZP was niet op de hoogte van een demonstratieverbod of noodverordening voor het centrum van Rotterdam aangezien dit niet van tevoren publiekelijk bekend gemaakt was en KOZP niet de intentie had om in Rotterdam te demonstreren. Zelfs advocaat Michiel Pestman, die op ons in Maassluis wachtte, werd gearresteerd toen die de demonstranten in Rotterdam kwam bijstaan met juridisch advies. Ook hij was niet op de hoogte van een demonstratieverbod of noodverordening: “Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging."[2] Volgens Amnesty International was er formeel gezien niet eens sprake van een noodverordening terwijl deze term wel in de gebrekkige communicatie met burgers en media werd gebruikt. Het lijkt erop dat burgemeester Aboutaleb zijn eigen regels heeft verzonnen om kritische burgers de mond te snoeren.

Politie in blackface is niet neutraal

In opdracht van de burgemeester heeft de politie honderden burgers ingesloten, tegengehouden en gearresteerd. Tientallen demonstranten zijn met disproportioneel geweld gearresteerd, velen zijn op een dehumaniserende manier behandeld en de politie Rotterdam heeft in zijn algemeenheid op een uiterst onprofessionele manier gehandeld. Door de Zwarte Piet-discussie is het alom bekend dat een karikatuur ter discussie staat. De karikatuur is tevens door de Kinderombudsman, de VN en het College voor de Rechten van de Mens als racistisch en discriminerend geoordeeld. De vele demonstranten kondigden een protest aan om tegen het handhaven van de racistische karikatuur te protesteren. Agenten van de politie Rotterdam gingen undercover in blackface, verkleed als Zwarte Piet, waarmee zij duidelijk een kant kiezen in de discussie over de vraag of Zwarte Piet acceptabel is of niet. Dit werd nog eens bevestigd door een Tweet vanuit het account van de Parate Eenheid Rotterdam waarin stond: “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de Parate Eenheid. Taak: beveiligen van #Sinterklaas tijdens de #intocht in #Maassluis ^NT”.[3] KOZP en haar medestanders voelen zich vernederd door deze schaamteloze handelwijze van de politie.

Disproportioneel politiegeweld en dehumaniserende omstandigheden

Ook als we kijken naar het excessieve geweld van de politie zaterdag is er van ‘neutraliteit’ geen enkele sprake. Fanatieke agenten die soms met zichtbaar genoegen activisten sloegen en op het politiebureau vernederden. Op videobeelden is te zien hoe met name zwarte vreedzame demonstranten met disproportioneel geweld werden gearresteerd. Zo zijn diverse zwarte activisten de haren uit de hoofdhuid getrokken. Activist Jerry Afriyie is voor de derde keer tijdens een intocht mishandeld. Zoals uit camerabeelden blijkt is hij door een agent met de vuist in zijn gezicht geslagen terwijl andere agenten hem schopten, met de knuppel sloegen en vasthielden. Terwijl de Nederlandse Volks Unie, die bekend staat om haar extreemrechtse gedachtengoed, bij het “onschuldige kinderfeest” in Maassluis stond te demonstreren met een banner waarop stond “stop de kinderfeest haters”, werden honderden onrechtmatig gearresteerde betogers op het politiebureau te Maassluis opgesloten. Vanwege een gebrek aan capaciteit aan cellen zijn tientallen van hen in een ijskoude garage opgesloten waar velen in de meer dan zes uur dat ze waren opgehouden slechts een flesje water en bevroren brood kregen. Tevens waren ze onderhevig aan pesterijen van de politie.

Volgens Aboutaleb was er niet genoeg politie om ons demonstratierecht te beschermen tegen extreemrechts. Er was echter wel voldoende politie op de been om, verspreid door de stad, 200 mensen te arresteren. Na verschillende keren bij intochten te hebben geprotesteerd, rijst bij ons de vraag: wie beschermt ons tegen de politie?

De militarisering van het Sinterklaasfeest

Kick Out Zwarte Piet staat voor de principes van vreedzaam protest. Door autoriteiten worden vreedzame burgers die gebruik willen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting als gewelddadige hooligans behandeld. Burgemeester Edo Haan van Maassluis besloot de Sinterklaasintocht uit angst voor confrontaties met extreemrechts en hooligans te militariseren door extreme beveiligingsmaatregelen te nemen. De mobiele eenheid, de explosieven opruimingsdienst en beveiligingspoortjes horen in de ogen van KOZP, en vice premier Asscher niet thuis op een “kinderfeest”. Deze maatregelen onderstrepen dat een Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten geen feest is voor iedereen. Bovendien heeft de nationale intocht een half miljoen gekost terwijl er € 350.000,- voor begroot was. Het is nog onbekend hoeveel de politie-inzet in Rotterdam gekost heeft. Het is echter duidelijk dat de overtrokken politie-inzet en de onrechtmatige arrestatie van honderden vreedzame burgers ten koste zijn gegaan van de reputatie van de politie en de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van burgemeester Aboutaleb.

Zo moeilijk is het niet: schaf Zwarte Piet af!

De militarisering van de intocht gaat de pijnlijke consequenties van racisme niet voorkomen. Het zijn de detectiepoortjes en als Zwarte Piet vermomde marechaussee zelf die het racisme en de segregatie van het ‘feest’ onderstrepen. De enige manier waarop antiracisme-activisten de mond gesnoerd kan worden, is door de racistische karikatuur in de ban te doen. België laat zien dat dit helemaal niet moeilijk is. Schaf Zwarte Piet af en introduceer een alternatief zodat het voor ieder kind en iedere burger een feest kan worden! Zeker in een multicultureel land als Nederland is het onbegrijpelijk dat de racistische karikatuur zwarte piet nog gehandhaafd wordt. KOZP roept het college van Burgemeesters en Wethouders op om de racistische figuur aan te passen en roept alle burgers die tegen Zwarte Piet zijn op vreedzaam te blijven demonstreren tot het verandert.

Protest gaat door

De komende weken staan er meerdere protesten op de agenda; zo zullen vreedzame betogers op 19 november tijdens de intocht in Leiden protesteren, op 26 november in Utrecht en op 27 november in Rotterdam. Op donderdag 17 november zal een vertegenwoordiger van KOZP om 10:00 uur inspreken tijdens de Raadsvergadering in het Stadhuis van Rotterdam waar de onrechtmatige arrestaties behandeld zullen worden. Wij roepen een ieder op om van zijn of haar democratische recht gebruik te maken en naar deze openbare vergadering te komen. Wij leven in een samenleving waarin burgers zich mogen uiten tegen racisme en onrechtvaardigheid. Wij zijn er zelfs van overtuigd dat we met dit protest Nederland een handje helpen. Wij staan voor de Nederlandse rechtsstatelijke waarden zoals gelijkheid en gelijke behandeling. Wij ondersteunen anderen door hen uit te leggen hoe zij kunnen opkomen voor deze rechten: door vreedzaam protest.

[1] www.rijnmond.nl/nieuws/148601/Aboutaleb-haalt-uit-naar-anti-Zwarte-Piet-betogers

[2] nos.nl/artikel/2142809-aangehouden-advocaat-noodbevel-rotterdam-was-totaalonduidelijk.html

[3] www.joop.nl/nieuws/parate-eenheid-rotterdam-uit-trots-om-undercover-blackfaceagenten