Sphereon integreert blockchain techniek in SharePoint


Nederlandse wereldprimeur tijdens European SharePoint conferentie in Wenen

MIJDRECHT, 20161117 -- Blockchain is nu ook beschikbaar voor alledaagse documenten en transacties. Met de introductie van blockchain technologie voor o.a. SharePoint door het Nederlandse softwarebedrijf Sphereon, wordt een van de eerste daadwerkelijk grootschalige toepassingen buiten financiële transacties geboden. De blockchain technologie wordt gebruikt om de uniciteit en identiteit van documenten permanent vast te leggen. Microsoft SharePoint wordt wereldwijd grootschalig gebruikt voor het delen van informatie en online samenwerking.

Nieuwe technologie

Met de blockchain technologie is een onveranderlijk, openbaar onlineregister van allerhande gegevens bij te houden, zonder tussenkomst van of vertrouwen te moeten hebben in een derde partij. Middels wiskundige principes wordt gegarandeerd dat eenmaal vastgelegde data nooit meer te veranderen zijn.

Volledig betrouwbaar

Voor SharePoint gebruikers betekent de integratie van blockchain, dat het delen van allerhande documenten, van identiteitsbewijzen tot en met contracten en transacties, 100 procent betrouwbaar wordt. Het oorspronkelijke document kan niet meer ongemerkt worden veranderd. Niet het document zelf, maar de identiteit, eigendom en eventuele andere metadata worden namelijk automatisch vastgelegd en zijn op ieder moment te controleren.

Grote veranderingen

De belofte van blockchain is dat veel meer zaken op die manier kunnen worden geregistreerd en dat die registers door iedereen te vertrouwen zijn en door iedereen te controleren zijn. Zo is bijvoorbeeld De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens gestart met het verkennen van blockchaintechnologie als vehikel voor digitale ID’s van burgers.

Blockchain gaat komende jaren grote veranderingen teweegbrengen. Juist vanwege de openheid en toegankelijkheid zal het gebruik toenemen.

Reboot

Sphereon is een Nederlandse startup van enkele software specialisten uit de wereld van de traditionele documentverwerking die de dingen anders willen aanpakken.

Sphereon heeft inmiddels vestigingen in Nederland en Brazilië.

Dowload English version in Word