OM Den Haag verzorgt openbaar college 'Uitingsdelicten'


18 november 2016 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag verzorgt op zaterdag 10 december 2016 in het Theater aan het Spui een openbaar college. Onderwerp van dit college is wat - volgens het Nederlandse strafrecht - strafbare uitingen zijn. 10 December is tevens de internationale Dag van de Mensenrechten.

Regelmatig speelt in het publieke debat de vraag of bepaalde uitingen wel of niet strafbaar zijn: mogen bepaalde vlaggen wel of niet getoond worden, wat kan een cabaretier zich veroorloven, is het beledigen van het koningshuis strafbaar, mag je zo maar iets zeggen over homo's, negers, moslims?
Wat is fatsoenlijk en wie bepaalt dat? Of heeft een strafrechtelijke beoordeling van dit soort uitingen niets met fatsoen te maken? En welke rol heeft het OM bij de aanpak van uitingsdelicten als discriminatie? Waar liggen voor het OM de beperkingen en wanneer zijn andere spelers aan zet?

Normaliter geeft het Openbaar Ministerie achteraf een oordeel over wat wel of niet als strafbare uiting te duiden is. Eenmalig zal discriminatieofficier Ingeborg Doves van het Haagse parket met een openbaar college uitleggen wat wel of niet strafbaar is, welke afwegingen daarbij te maken zijn.
In het college wordt uitgelegd hoe de Nederlandse strafwet op dit punt in elkaar zit en wat Nederlandse en Europese rechters in reeds afgeronde strafzaken bepaald hebben. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Tijdens het college zal niet stil gestaan worden bij nog lopende
strafzaken (zoals de Wilders-zaak).

Het Haagse Openbaar Ministerie wil met dit college schetsen hoe een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting soms in botsing kan komen met andere grondrechten, zoals het verbod op discriminatie. Het wil hiermee een bijdrage leveren aan het publieke debat over dit onderwerp. Het college
richt zich niet speciaal op juristen, maar is interessant voor iedereen die meer wil weten over het onderwerp `uitingsdelicten'.

Aanvang: 19.30 uur, Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag. Einde: rond 22.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via (OpenbaarCollege10dec@om.nl)

Deel dit op

*