Eusebiuskerk: Arnhems Icoon zit in de lift


Eusebiuskerk: Arnhems Icoon zit in de liftDe Arnhemse Eusebiuskerk heeft de wind mee. De broodnodige restauratie van de kerk kan voorlopig weer vooruit. Het Rijk stelt enkele miljoen beschikbaar, zo werd op Prinsjesdag al bekend. Vandaag bevestigde de minister dat het om een bedrag van 4 miljoen euro gaat. In mei van dit jaar maakten de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem beiden een half miljoen euro vrij voor de restauratie van de Eusebiuskerk. Arnhem heeft in haar begroting nog 2,4 miljoen euro gereserveerd voor de restauratie, onder de voorwaarde dat Rijk en provincie meefinancieren. Met het beschikbare bedrag kan de toren geheel gerestaureerd worden. Dat betekent een einde aan het jarenlange uitzicht op een toren in de steigers.
Wethouder erfgoed, Gerrie Elfrink is heel erg blij met het nieuws: "Vandaag is een mooie dag. In 2019 kunnen we onze kerk en toren weer in volle glorie bewonderen. We hebben veel geduld moeten hebben, maar nu hebben we dan eindelijk resultaat. De Eusebiuskerk is van grote waarde voor Arnhem. Elfrink: "We hebben samen met de provincie altijd gezegd dat de restauratie van nationaal belang is. Het is dan ook goed nieuws dat na de gemeente en provincie ook het rijk zijn verantwoordelijkheid neemt."

Het gezicht van Arnhem

De Eusebiuskerk is al meer dan vijfhonderd jaar voor velen het gezicht van Arnhem. De Eusebiuskerk vertelt de geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. De Eusebiuskerk vormt ook een schakel in het herdenkingstoerisme van de slag om Arnhem. De toren biedt uitzicht op het gebied waar de verwoestingen plaatsvonden. Op dit moment biedt de toren ook uitzicht op de grootschalige herontwikkeling in de Zuidelijke Binnenstad. De architect van het nieuw te bouwen filmtheater op het Kerkplein heeft in zijn ontwerp het zicht op de prachtige Eusebiustoren als uitgangspunt genomen.

Aangepaste akoestiek

Ook aan de binnenkant van de Eusebius is gewerkt. De akoestiek is aangepast zodat de kerk beter geschikt is voor symfonische concerten. Omdat concertgebouw Musis op dit moment verbouwd wordt, geeft Het Gelders Orkest een groot deel van haar concerten de komende tijd in de Eusebius. Ook voor Het Gelders Orkest was er overigens goed nieuws uit Den Haag. Onder voorwaarde dat voor 2019 samenwerking wordt gezocht met het orkest van het Oosten blijft de subsidie gehandhaafd. Ook voor die beslissing verdient de minister dank en complimenten.

 
Laatst gewijzigd: 18 november 2016
Uitgelicht