Koninklijke Onderscheiding voor Mathieu Tjoeng, ziekenhuisapotheker

EMBARGO TOT EN MET VRIJDAG 18 NOVEMBER 2016 16.40 UUR

Persbericht Gemeente Amersfoort – donderdag 17 november 2016

Koninklijke Onderscheiding voor Mathieu Tjoeng, ziekenhuisapotheker

Op vrijdag 18 november 2016 ontvangt de heer Tjoeng een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, uit handen van burgemeester Bolsius. De uitreiking vindt plaats tijdens het afscheidssymposium van de heer Tjoeng in Gasthuis Leewenbergh te Utrecht.

De heer Tjoeng (1951) was sinds 2000 hoofd van de afdeling Klinische Farmacie van het

St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht. Hiervoor was hij onder meer hoofd van de ziekenhuisapotheek in Meander Medisch Centrum (1982 – 2000) en ziekenhuisapotheker bij de Apotheek Haagse Ziekenhuizen (1980-1982).

Onder zijn leiding kwamen er diverse initiatieven tot stand die hebben geleid tot kwaliteit- en doelmatigheidsverbetering van de farmacotherapie in Nederland.

Hij was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van een bereidingsrobot die verspilling van dure geneesmiddelen terugdringt door efficiënt gebruik van restanten. Ook speelde hij een belangrijke rol bij het opzetten van een databank in het ziekenhuis waarin geneesmiddelgebruik en het effect ervan zijn vastgelegd. Een andere innovatie was een scan die heel nauwkeurig uitzaaiingen van prostaatkanker kan opsporen. Het St. Antonius was het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze scan aanbood, inmiddels hebben vele ziekenhuizen dit overgenomen.

Sinds de oprichting van ziekenhuisgroep Santeon (een samenwerking van zeven grote topklinische ziekenhuizen) in 2007 was hij als voorzitter van de portefeuille farmacie verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de ziekenhuizen op het gebied van de farmacie. In de periode 1998 tot 2003 en opnieuw van 2014 – 2015 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA). Binnen de NVZA had hij een sturende rol bij de transitie naar patiëntgerichte farmacie en heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van de opleiding tot ziekenhuisapotheker. Ook was hij initiatiefnemer en bestuurslid van de stichting Nationaal Post Academisch Onderwijs Centrum Farmacie, een organisatie om een leven lang leren te stimuleren en te faciliteren voor apothekers.