Reizigers importeren vaak multiresistente darmbacterien

18 november 2016

Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen nemen vaak multiresistente darmbacterien mee terug. Deze bacterien worden in sommige gevallen ook overgedragen op niet-meegereisde huisgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ en Ease Travel Clinic Zuid-Limburg, het Erasmus MC en Travel Clinic Havenziekenhuis in Rotterdam en het AMC en Tropencentrum AMC in Amsterdam: de COMBAT-studie. De onderzoekers werkten daarnaast samen met de Universiteit Utrecht.

Multiresistente darmbacterien zijn bacterien die ongevoelig zijn voor verschillende antibiotica. Deze medicijnen doden normaal gesproken bacterien of stoppen de groei ervan, maar als bacterien resistent zijn, gebeurt dat niet.

Sinds november 2012 zijn bij de diverse Travel Clinics - waar reizigers inentingen halen voordat ze naar hun tropische reisbestemming gaan - tienduizend poepmonster en vragenlijsten verzameld. In totaal deden 2001 reizigers en 215 niet-meereizende huisgenoten mee aan het onderzoek. Van alle onderzochte reizigers bleek ruim 34 procent tijdens de reis multiresistente bacterien te hebben opgepikt en teruggebracht naar Nederland.

Afhankelijk van de reisbestemming

Er zijn echter grote verschillen per reisbestemming. Mensen die naar Zuid-Azie waren geweest, keerden in 75 procent van de gevallen terug met multiresistente bacterien in hun spijsverteringsstelsel, reizigers naar Centraal- en Oost-Azie, het Midden-Oosten en Noord-Afrika in 40 tot 50 procent van de gevallen. India-gangers liepen het grootste risico. Ook andere risicofactoren zijn meegenomen in het onderzoek. Het gebruik van antibiotica tijdens de reis, het oplopen van reizigersdiarree of het hebben van een chronische aandoening verhoogden ook de kans op het oppikken van multiresistente bacterien, maar geen van deze factoren was zo sterk als de reisbestemming.

Problemen voor volksgezondheid

Na thuiskomst werden de reizigers nog verschillende keren onderzocht. Mensen die multiresistente bacterien hadden geimporteerd, droegen deze gemiddeld dertig dagen bij zich. Het onderzoek laat bovendien zien dat in een op de acht gevallen de multiresistente bacterie na terugkomst wordt overgedragen op niet-meegereisde huisgenoten."Multiresistente bacterien vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst", aldus onderzoeksleider John Penders, verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+. "Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan aan hart- en vaatziekten of kanker. In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacterien relatief klein. Het is echter belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking, ontwikkelt kort na terugkomst van een verre reis. Zeker wanneer het een reis naar een risicogebied betrof."