Neonazi's lanceren `Hitler Pikachu' voor Pokemon GO

in Antisemitisme / by Mike Durand / on 18/11/2016 at 12:24 / Tags: antisemitisme, holocaust, VS

Amerikaanse neonazi's hebben misbruik gemaakt van de populariteit van het spel Pokemon GO. De spelers van de populaire app zoeken personages op straat, in bossen, in winkelcentra en soms zelfs midden op een snelweg. Op locaties waar personages van de app verschijnen hebben neonazi's antisemitische, racistische en homofobe propaganda geplaatst. Zo werden er afbeeldingen van een `Hitler Pikachu' aangetroffen.

De Israelische krant Yediot Aharonot interviewde Ido Daniel, programmadirecteur van de Israelische organisatie `Students Combating Anti-Semitism' (ISCA), erover. Volgens Daniel is het aantal online uitingen van antisemitisme in de VS het afgelopen jaar gestegen. Hij haalde een onderzoek aan van de Amerikaanse antisemitisme waakhond ADL, die met name tijdens de recente Amerikaanse verkiezingscampagnes een stijging van het aantal antisemitische uitingen opmerkte. Deze kwamen vooral van neonazi's en vergelijkbare groeperingen. In de sociale media werd ook opgeroepen tot moord op joodse journalisten en werd de Holocaust veelvuldig ontkent. De ADL telde in het afgelopen jaar zo'n 2,6 miljoen antisemitische tweets.

Volgens Daniel blijft haat niet hangen op het internet en is er een duidelijke verbinding met de fysieke wereld. De `Hitler Pikachu' propaganda-affiches die op de locaties van de Pokemon Go spelers zijn aangetroffen ziet hij als wervingspogingen om jongeren bij de Amerikaanse neonazibeweging te betrekken.