EUR10 miljoen voor monumenten Groningen, Arnhem en Utrecht

Nieuwsbericht | 18-11-2016 | 15:30

De Eusebiuskerk en de Domtoren ontvangen beide EUR4 miljoen van het Rijk voor de restauratie van beide monumenten. De provincie Groningen krijgt alvast een bijdrage van EUR2 miljoen voor een fonds voor behoud en herstel van cultureel erfgoed in het aardbevingsgebied.

Minister Bussemaker heeft dit de provincies Gelderland, Utrecht en Groningen laten weten.

Eusebiuskerk en Domtoren

De provincies zijn verantwoordelijk voor de restauratie van monumenten, maar voor de Eusebiuskerk in Arnhem en de Domtoren in Utrecht geldt dat de omvang van de restauratie zo groot is dat minister Bussemaker bijspringt. De provincies Gelderland en Utrecht zorgen elk voor een overeenkomstig bedrag in de periode 2016-2018, waardoor per monument totaal EUR8 miljoen beschikbaar is.

Groningen

In Groningen is de NAM in principe verantwoordelijk voor de vergoeding van schade aan cultureel erfgoed maar het kabinet laat ook onderzoeken wat de totale opgave in de toekomst is voor herstel en versterking van cultureel erfgoed. Vooruitlopend op de uitkomsten van dat onderzoek maakt Bussemaker nu alvast EUR2 miljoen vrij voor de periode 2016-2018.