Proeverij WO2 in Bevrijdingsmuseum Groesbeek


Historisch kookatelier eet!verleden in actie

GROESBEEK, 20161108 -- Op zondag 20 november 2016 heeft u de mogelijkheid om te ontdekken wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd gedurende een smakelijke proeverij die, in samenwerking met historisch kookatelier eet!verleden, deze middag plaatsvindt in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Er zijn twee presentaties, om 12.00 uur en 14.45 uur, met o.a. film, flitslezing, een ooggetuigenverslag en natuurlijk de proeverij, bestaande uit een viertal hapjes en een drankje.

De hapjes die deze middag geserveerd worden zijn afkomstig uit kookboekjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven en volgen het verhaal van de oorlog. Dit betekent dat de proeverij begint met een zogenoemd ‘hamsterrecept’: gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten. De hapjes die volgen laten zien hoe men in tijden van schaarste en eenvoud toch creatief was in de keuken, zoals het gebruik van wilde kruiden en noten, en in de hongerwinter zelfs tulpenbol. Als laatste wordt er een ‘bevrijdingsrecept’ geserveerd.

Daarnaast wordt het verhaal vertelt van de hongerwinter en de voedseldroppings in Nederland door ooggetuige Gerrit Kok. Hij was ten tijde van de oorlog nog een kind en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen. Bovendien krijgt u de korte documentaire ‘Naar de Boeren’ te zien. Deze toont het verhaal van de destijds 12-jarige Sjaak de Zwart. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werd hij samen met 40.000 andere kinderen geëvacueerd naar het platteland in het kader van een reddingsoperatie.
Het Bevrijdingsmuseum en eet!verleden brengen deze dag de kookgeschiedenis weer tot leven.

Algemene informatie

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 20 november 2016. Tijd: om 12.00 uur en om 14.45 uur.
Entreeprijs: €15,- pp. Museumkaart niet geldig.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl
Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl en www.eetverleden.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding