Betrouwbare slotenmaker steeds moeilijker te vinden


'S-HERTOGENBOSCH, 20161121 -- Nederland mag dan langzaam maar zeker weer uit de economische crisis komen, maar dat wil nog niet zeggen dat alles direct ook weer hersteld is. Evenals in andere branches hebben slotenmakers het ook zwaar te verduren gehad in de crisis. Links en rechts werden mensen ontslagen en dat zorgde ervoor dat veel slotenmakers als zzp’er aan de slag gingen. Dit is tegenwoordig nog steeds het geval en hierin zit meteen het grootste gevaar.

Klachten
Doordat steeds meer slotenmakers als zzp’er aan de slag gaan, is het voor oplichters een stuk makkelijker om toe te slaan. Zij kunnen zich eenvoudig voordoen als slotenmaker, terwijl zij dit helemaal niet zijn. Het Nederlandse Sleutel en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) ontvangt geregeld meldingen over malafide slotenmakers. Deze klachten hebben meestal betrekking op intimidatie en veel te hoge kosten. Malafide slotenmakers brengen vaak veel meer kosten in rekening dan betrouwbare, professionele slotenmakers en zij werken daarnaast ook niet met SKG-gekeurde sloten. Hierdoor bestaat de kans dat de malafide slotenmaker enkele dagen na zijn werkzaamheden uw woning leegrooft.  

Aandacht voor malafide slotenmakers
Het televisieprogramma TROS Opgelicht?! besteedde twee jaar geleden nog aandacht aan malafide slotenmakers. Hierin kwam naar voren dat de onbetrouwbare slotenmakers direct geld willen hebben en dat het gaat om niet bepaald lage bedragen. Daarnaast zorgt een malafide slotenmaker niet voor reparatie van uw slot, maar maakt hij juist alleen maar meer schade. Het is dus van belang dat u weet met wie u in zee gaat. 

Malafide organisaties
Ondanks dat malafide slotenmakers veelvuldig als zzp’er opereren, zijn er ook genoeg organisaties die mensen proberen op te lichten. Deze bedrijven zijn op het internet te vinden en komen vaak betrouwbaar over, doordat er een lokaal nummer bij staat. Veel mensen denken hierdoor onterecht dat het ook gaat om een betrouwbare slotenmaker. Wanneer het nummer van de slotenmaker gebeld wordt, worden mensen echter doorverbonden met een callcenter uit Duitsland. Tussen het callcenter en degene die belt zit een bedrijf. Dit bedrijf zorgt ervoor dat de slotenmaker makkelijk te vinden is via Google. Indien het telefoongesprek langer dan veertig seconden duurt, moet de slotenmaker het bedrijf een bedrag betalen. Daarom wordt het vaak kort gehouden en krijgt de klant geen tijd om moeilijke vragen te stellen. 

Betrouwbare slotenmaker vinden
Om te voorkomen dat u met een malafide slotenmaker in zee gaat, kunt u op een aantal dingen letten. Een betrouwbare slotenmaker bezit in ieder geval het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk toont aan dat de slotenmaker door de politie wordt erkend als professioneel. Een betrouwbare slotenmaker kan u daarnaast precies vertellen wat de prijs van de werkzaamheden is. Hierdoor wordt u na afloop van het werk niet verrast met een torenhoge rekening.