Eenhoornzegel voor 50-jarig Hoorns Harmonie Orkest | Gemeente Hoorn


Eenhoornzegel voor 50-jarig Hoorns Harmonie Orkest22-11-2016Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft zondag 20 november een Eenhoornzegel van 500 euro overhandigd aan het Hoorns Harmonie Orkest. De vereniging krijgt het Eenhoornzegel vanwege haar 50-jarig bestaan. Het jubileum is die zondagmiddag in schouwburg Het Park gevierd met een jubileumconcert.Rapper Steven Engel en de amusementsband De Notenkrakers werkten mee aan het concert. De Notenkrakers waren ooit onderdeel van het Hoorns Harmonie Orkest. Ook speelt een aantal oud-leden en gastspelers mee.
Ontstaan
In Hoorn waren tot 1966 drie harmonieorkesten actief: de arbeidersmuziekvereniging Kunst Na Arbeid, de Katholieke muziekvereniging Apollo en de Christelijke muziekvereniging Crescendo. Zij staken de koppen bij elkaar toen zij alle drie te maken kregen met een teruglopend ledental én met de behoefte aan nieuwe instrumenten. Dat leidde tot de oprichting van het Hoorns Harmonie Orkest. Nagenoeg vanaf de oprichting repeteert het orkest in het verenigingsgebouw De Notenkraker aan de Achterstraat. Het orkest heeft nu 25 leden en staat sinds 1988 onder leiding van Jacques van der Sterren uit Hoorn. Drie leden van het huidige orkest, waren ook al lid van een van de voormalige verenigingen: Anneke Lakeman van Apollo en Hans Boddéus en Wim Schuts van Van Kunst na Arbeid.
Hoogtepunten
Een hoogtepunt uit het bestaan van het Hoorns Harmonie Orkest was de uitvoering met het Zaans koor 'Daniël de Lange' met delen uit die Zauberflöte van W.A. Mozart en Tree Monisha van Scott Joplin. Een ander hoogtepunt was de uitvoering van de complete Carmina Burana van Carl Orff met binnen- en buitenlandse koren en solisten in Purmerend. Ook zijn er concerten geweest in schouwburg Het Park met Liesbeth List, Margriet Eshuis, Gé Reinders en Frank Groothof.
Waardering
Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum vieren van 25, 50, 75, 100 jaar en zo verder in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente. Meer informatie: www.hoorn.nl/onderscheidingen.

Print