Restanten stadsmuur straks zichtbaar in varenmuur Jansbeek


Restanten stadsmuur straks zichtbaar in varenmuur JansbeekSinds 2011 staan op het Roeromondsplein resten van de oude stadsmuur van Arnhem. Dit stuk geschiedenis, dat tevoorschijn kwam bij archeologisch onderzoek voor de bouw van Rozet, wordt door veel mensen gewaardeerd. De stenen uit de muur krijgen binnenkort een nieuw leven.
Ze worden gebruikt in de varenmuur die op het Kerkplein in de nieuwe Jansbeek wordt aangelegd. De Jansbeek, die ook een stuk Arnhemse geschiedenis tot leven brengt, krijgt daarmee een authentieke historische uitstraling.

Archelogisch onderzoek

Eind 2011 is tijdens archeologisch onderzoek ter hoogte van Rozet een deel van de Arnhemse stadsmuur gelicht. Het betrof een stuk muur van 4 bij 2 meter, aan de bovenkant trapsgewijs afgebrokkeld in de loop der eeuwen. Het muurstuk was de aanzet van het Rijnpoort-bastion dat aan het einde van de 16e eeuw gerealiseerd is in opdracht van prins Maurits.

Voor de stad behouden

Als tijdelijke locatie is de muur destijds op het Roermondsplein geplaatst. Er is lang nagedacht over het behouden van de stadsmuur. De kosten voor het conserveren en het verplaatsen naar een goede, definitieve plek zijn echter zeer hoog. Het plaatsen van de stenen in de varenmuur betekent dat de stadsmuur behouden blijft voor de stad op betaalbare wijze.

De varenmuur zal naar verwachting in het voorjaar van 2017 gerealiseerd worden.
Publicatiedatum: 22 november 2016
Uitgelicht