Hennepkwekerij ontdekt in Ossendrecht


Hennepkwekerij ontdekt in Ossendrecht

Laatste update:
23-11-2016 | 09:18

Ossendrecht - In een woning aan de Dorpsstraat in Ossendrecht is dinsdagavond omstreeks 18.30 uur een hennepkwekerij ontdekt.

De woning werd gehuurd door een 21-jarige jongeman. Door een getuige werd een henneplucht geroken bij de woning. Door de eigenaar van het pand is de politie gebeld en agenten kwamen ter plaatse. Uit onderzoek in de woning bleek dat er twee ruimtes waren ingericht als kwekerij. In totaal werden
er 218 planten aangetroffen.

Tijdens het onderzoek kwam de 21-jarige bewoner aan bij de woning. Hij is aangehouden, naar het politiecellencomplex in Breda gebracht en daar in verzekering gesteld. De jongeman zal vandaag gehoord worden over de kwekerij.

Help hennep uw buurt uit!

Een wietplantage in uw wijk is levensgevaarlijk. Elke dag vliegen er huizen in brand omdat illegale henneptelers hebben gerommeld met de stroomvoorziening. Aan ene kant van de muur is een kwekerij, aan de andere kant slapen kleine kinderen. Daarnaast zitten achter de hennepteelt vaak zware
criminelen die niet terugdeinzen voor geweld. Die mensen wilt u toch niet in uw buurt? De politie roept u dan ook op om hennepkwekerijen te melden, al dan niet anoniem.

Straf
Op hennepteelt staat een gevangenisstraf van (maximaal) twee jaar of een geldboete van 18.500 euro. Op professionele hennepteelt staat een gevangenisstraf van (maximaal) zes jaar of een geldboete van 74.000 euro. Ook stekken, knippen en drogen is strafbaar. De politie speurt intensief naar de
kwekerijen. Dat gaat een stuk beter als u meehelpt. De dader wordt financieel kaalgeplukt en strafrechtelijk vervolgd.

Kaalplukken
Het Openbaar Ministerie vordert de inkomsten van de kwekerij terug, ook die van eerdere oogsten. Daarbij mogen zowel de woning als de persoonlijke eigendommen en banktegoeden van de kweker in beslag genomen worden. De netbeheerder berekent hoeveel elektriciteit illegaal is afgetapt, sluit de
stroom af en verwijdert de meter. Ook doet hij aangifte van diefstal. Daarnaast moet de kweker alle juridische kosten betalen. De rekening kan oplopen tot tienduizenden euro`s.

Kweker het huis uit
De woningcorporatie zal de rechter vragen om de huurovereenkomst te ontbinden, huurders moeten de aangerichte schade herstellen of vergoeden. Ook bij een koopwoning gaan veel hypotheekverstrekkers over tot ontbinding van de hypotheek en doen aangifte van hypotheekfraude.

Hebt u last van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij u in de buurt een kwekerij is? Geef dit dan door aan de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Speel niet zelf de held en ga er niet op af! Achter hennepteelt zitten vaak zware criminelen.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

De volgende signalen kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

. stankoverlast

. geluidsoverlast door een afzuiginstallatie

. extra ontluchtingspijpen op het dak

. kunstlicht, gloed van felle lampen

. bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen

. warme muren

. condensvorming op de ramen

. schommelingen in de stroomsterkte of haperingen in de straatverlichting

. licht in een kamer dat altijd blijft branden

. afgeplakte ramen, dichte gordijnen en ramen die nooit open gaan

. bewoners die zelden op vaste uren thuis zijn.