Ploumen bij ondertekening kadastersamenwerking Indonesie

Nieuwsbericht | 23-11-2016 | 14:23

Het Nederlandse Kadaster gaat de Indonesische overheid helpen bij het registreren van landrechten. In aanwezigheid van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) werd in Jakarta een samenwerkingsovereenkomst getekend. Doel is een betere administratie van percelen, waardoor conflicten tussen bijvoorbeeld palmolieboeren voorkomen worden. Bovendien biedt duidelijkheid over landeigendom eigenaren meer perspectief om krediet te krijgen voor noodzakelijke investeringen. Ploumen was de afgelopen dagen op handelsmissie in Indonesie, samen met premier Rutte, minister Schulz, staatssecretaris Dijksma en 110 Nederlandse bedrijven.

De kadastersamenwerking is slechts een van de resultaten van de missie. Zo heeft het meegereisde bedrijfsleven voor meer dan 100 miljoen aan contracten en samenwerkingen getekend. Ploumen: 'Het succes van deze missie toont aan dat de relatie tussen Nederland en Indonesie verandert. De afgelopen jaren is het gemiddelde inkomen in Indonesie fors gestegen. Daardoor wordt de speciale partnerrelatie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking afgebouwd, werken we aan gelijkwaardige samenwerking met de nadruk op handel en investeringen.'

Naast het kadaster hebben de regeringen van Nederland en Indonesie ook afspraken gemaakt over meer samenwerking op andere terreinen. Zo zette minister Ploumen haar handtekening onder een verklaring voor een soepeler douane-afhandeling, voor Nederlandse- en Indonesische bedrijven met een betrouwbare reputatie. Verder wordt een start gemaakt met en het elektronisch (digitaal) certificeren voor de export van landbouw- en visproducten.

De minister bezocht ook de Community School of Justice in een van de vele kampongs in Jakarta. Daar trainen net-opgeleide juridisch adviseurs met name vrouwen hoe ze kunnen opkomen voor hun rechten. Ook was er een ontvangst op twee textielfabrieken waar de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor duizenden textielwerkers beter zijn geregeld dan in veel van de andere fabrieken. Een volgend belangrijk onderdeel was de bijeenkomst over duurzame palmolie, met onder meer Indonesische producenten en Chinese importeurs. 'Indonesie is een grote producent, China een grote afnemer. Als beide landen zich inzetten voor 100% duurzame palmolie, hebben we een grote slag gemaakt. Ook belangrijk daarbij is de bereidheid van banken om een oplossing te vinden voor het krediettekort van kleine boeren die willen verduurzamen.'

Ter afsluiting van haar bezoek opende minister Ploumen ook een fototentoonstelling over seksueel geweld tegen vrouwen. Daar zijn afbeeldingen te zien van bekende Indonesische mannen die zich inzetten tegen geweld tegen vrouwen. Donderdagavond zal de minister in Amsterdam het EYE oranje verlichten in het kader van een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Dit doet zij samen met minister Bussemaker (OCW).