Stroomlijn in Blitterswijck en Ooijen: beverburchten en een nest van een onbekende vogelsoort | Rijkswaterstaat

Stroomlijn in Blitterswijck en Ooijen: beverburchten en een nest van een onbekende vogelsoort

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 23 november 2016- Laatste update: 23 november 2016 16:12 uur

Vanaf 28 november halen we in de uiterwaarden van Blitterswijck en Ooijen bomen en struiken weg die bij hoogwater een vlotte doorstroming van het water in de weg staan. Dit doen we voor de waterveiligheid van 4 miljoen mensen die in het rivierengebied wonen. Met welke bijzonderheden moeten we rekening houden bij het uitvoeren van het werk in deze uiterwaarden? Wat speelt er?

Beversporen Millingerwaard 1280x640 Knaagsporen. Hier is een bever actief.

Maarten Lamet van Rijkswaterstaat: `Voordat we buiten aan de slag gaan, wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de planten en dieren in een gebied. Waarna we de uitkomsten verwerken in onze plannen. Dat doen we standaard zo. Toen we een tijd geleden in Blitterswijck onderzoek lieten doen, is daar ter hoogte van een beekmonding nabij een kasteelruine een beverburcht aangetroffen. Omdat bevers en hun burchten bij wet beschermd zijn, hebben we in onze plannen gezorgd voor voldoende beschutting en voedsel. Pal aan de oevers van de Maas ter hoogte van Veerhuys Tante Jet blijft daarom alle groen staan. Iets verder van de oever af halen we wel begroeiing weg.'

Verrassing: 2 nieuwe burchten

Om er zeker van te zijn dat er na het definitief worden van de plannen geen nieuwe dieren of planten zijn bijgekomen in het gebied, doen we 2 tot 3 dagen voorafgaand aan de start van het werk een laatste ecologische check. `Zo ook in Blitterswijck,' vertelt Maarten Lamet. `Wat bleek? Stroomopwaarts van de beverburcht die we al in het vizier hadden, waren er in de tussentijd 2 beverburchten bijgekomen. Verrassing! Daarom laten we nu extra groen staan in Blitterswijck en aan de overkant van de Maas in Wellerlooi.' Het is onbekend of de 3 burchten onderdeel uitmaken van hetzelfde territorium, of dat het om 3 individuele burchten gaat. Ook is het niet bekend of het burchten zijn van individuele dieren of van een familie.

Ooijen: nest en boom laten we staan

Even verderop in Ooijen is bij de laatste check die vooraf gaat aan het werk buiten een nieuw nest aangetroffen. De vogelsoort is onbekend. Hoewel veel nesten niet jaarrond beschermd zijn nemen we het zekere voor het onzekere. De boom en het nest blijven behouden.