Israel geteisterd door ergste bosbranden sinds 2010

in Israel / by Paul / on 23/11/2016 at 16:37 /

In Israel woeden sinds deze week enorme bosbranden. De brand wordt aangewakkerd door de zeer droge oostenwind.

De brand is waarschijnlijk uitgebroken in Latrun en werd volgens de brandweer veroorzaakt door 'menselijke nalatigheid'. De vermeende oorzaken lopen uiteen van een weggegooide brandende sigaret tot een uit de hand gelopen barbecue. Door de sterke en droge oostenwind verspreidde het vuur zich razendsnel door de omgeving.

Een bosbrand woedt in Zichron Yaakov. Foto: Shai Ben Ari.

Een bosbrand woedt in Zichron Yaakov. Foto: Shai Ben Ari.

Dat heeft serieuze gevolgen: honderdvijftig brandweermannen en tien vliegtuigen zijn al sinds dinsdag bezig om het vuur te blussen. Het dorp Neve Shalom, bekend omdat Israeli's en Arabieren er samen wonen, is volledig geevacueerd. 270 mensen moesten hun huis uit en konden gelukkig dezelfde middag terugkeren toen het vuur onder controle was gebracht. Ook in Zichron Ya'akov, ten zuiden van Haifa, werden mensen in veiligheid gebracht en moesten 23 mensen naar het ziekenhuis. Tien woningen branden volledig af.

Video of early morning fire in Neve Shalom, near Jerusalem. @ShaiBenari reports no injuries; but many homes evacuated due to risk. pic.twitter.com/fsG7kBnnBx

-- Jeff Smith (@JeffSmithi24) November 22, 2016

Het vuur woedt op meerdere plaatsen: met name in Galilea in het noorden, maar ook in het Nataf-bos bij Jeruzalem. Premier Netanyahu heeft alle Israeli's opgeroepen om te luisteren naar de instructies van de brandweer en zichzelf en anderen niet onnodig in gevaar te brengen.