CIDI maant Bol.com om strafbare verkoop Mein Kampf te staken

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft met zorg kennisgenomen van het feit dat Bol.com het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler te koop aanbiedt. In Nederland is handel en herdruk van het boek officieel verboden.

Ondanks het feit dat verspreiding van Mein Kampf strafbaar is, zijn op Bol.com meerdere uitgaves van het antisemitische en racistische werk verkrijgbaar. Het gaat niet om werken die het gedachtegoed van Adolf Hitler bespreken vanuit een academische interesse, maar om rechtstreekse vertalingen van het haatdragende werk. In een aantal gevallen wordt de inhoud van het boek zelfs aangeprezen in de begeleidende tekst op Bol.com.

Mein Kampf geldt als symbool van Hitlers nationaalsocialisme, de ideologie die aan de basis stond van de Shoa. Het boek staat bol van de haatdragende teksten over Joden, en verspreiding ervan is dan ook verboden. Bovendien is de verkoop niet alleen strafbaar, maar ook in strijd met elk fatsoen. Het is smakeloos dat Bol.com geld verdient aan de verkoop van een boek dat zo onvoorstelbaar veel leed heeft veroorzaakt.

CIDI heeft Bol.com dan ook gesommeerd om de verkoop van 'Mein Kampf' - en vertalingen hiervan in welke taal dan ook - onmiddellijk te staken en alle pagina's op de website die dit boek te koop aanbieden per direct te verwijderen. CIDI gaat ervan uit dat Bol.com niet de intentie heeft gehad om strafbare feiten te plegen, en de haatdragende ideologie van Adolf Hitler niet ondersteunt. Het CIDI vertrouwt er dan ook op dat Bol.com alle uitgaves van Mein Kampf snel van de website zal weghalen.