Winterslaap voor reptielbewoners

Geplaatst op 24 november 2016 om 11:19

Verschillende reptielsoorten kruipen voor een aantal maanden onder de wol in DierenPark Amersfoort. "Tijdens de winterslaap doen de dieren energie op die zij hard nodig hebben als het voorjaar weer aanbreekt", vertelt dierverzorger Dik Eenink.

dierverzorger-dik-en-een-gilamonster-een-diersoort-dat-in-winterslaap-gaat"In de warme maanden zijn de dieren vooral druk met paren, eieren leggen en voedsel zoeken. Als de reptielen dit het hele jaar zouden doen, raken zij uitgeput", legt Dik uit. "Bovendien is er in de winter geen voedsel voor hen te vinden; er hangen geen bladeren meer aan de bomen en de insecten zijn vertrokken."

Gedurende de winterslaap verblijven de dieren in een speciale `slaapkamer'. "Vanaf september brengen wij de temperatuur en het aantal zonuren stapsgewijs terug, totdat het licht volledig uitgaat", vertelt Dik. "Zo gaan de gilamonsters (hagedissoort) terug van 35 naar 13 graden en de halsbandleguanen van 35 naar 6 graden."

Tijzens de winterrust houden de dierverzorgers de temperatuur en de reptielen goed in de gaten in onze dierentuin. Na twee maanden worden de dieren weer langzaam wakker gemaakt. "Zij zijn dan volledig opgeladen en leggen soms na twee weken al hun eerste eieren. Een heel goed teken!", besluit Dik.