Update: vermissingszaak tieners

Breda, 24 november 2016

Update: vermissingszaak tieners

Naar aanleiding van de vermissing van twee minderjarige meisjes uit Bergen op Zoom is door het OM Zeeland-West-Brabant op zaterdag 19 november een rechtshulpverzoek gedaan aan de Portugese autoriteiten met als belangrijkste doel om de tieners weer thuis te krijgen. Een 34-jarige man werd daarop in dat land aangehouden op basis van een Europees Aanhoudingsbevel.

De man was toen in het bijzijn van de tieners. Hij was in het rechercheonderzoek reeds in beeld gekomen. In combinatie met de tip vanuit het hostel waar de meisjes waren ingecheckt leidde dit op zaterdag tot het aantreffen van de tieners en de aanhouding van de man. In het belang van het politieonderzoek verzocht het Openbaar Ministerie om uitlevering van de man naar Nederland.

Vrije voeten

De man is maandag door de rechtbank in Portugal op vrije voeten gesteld. De rechtbank wees het verzoek van Nederland om hem uit te leveren af. In Portugal is onttrekking aan het ouderlijk gezag geen strafbaar feit op grond waarvan uitlevering plaats kan vinden en van een ontvoering is geen sprake, vond ook de Portugese rechter. De aanhouding van de Nederlander in Portugal via een door het OM uitgevaardigde Europese arrestatiebevel voldeed aan alle vereisten om de man aan te houden en de meisjes zo snel mogelijk te vinden. Uiteindelijk is dat ook gelukt waarna de beide meisjes snel naar Nederland konden worden gebracht.

Onderzoek

Inmiddels zijn de minderjarigen in Nederland los van elkaar uitgebreid verhoord. Op basis van deze verhoren is meer bekend geworden over de toedracht. Dit heeft ertoe geleid dat het OM Zeeland-West-Brabant de conclusie trekt dat geen sprake is van het misdrijf onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering. De meisjes zijn uit eigen beweging op het vliegtuig gestapt. Politie en OM willen wel graag meer duidelijkheid over wat er die dagen in Spanje en Portugal precies is gebeurd. Daarom zal het onderzoek nog worden voortgezet. De 34-jarige man zal nog worden verhoord.