Tienduizenden Israeli's geevacueerd wegens bosbranden, veiligheidsministerie vermoedt brandstichting

in Israel / by Paul / on 24/11/2016 at 15:09 / Tags: Turkije

Meerdere landen helpen Israel met het blussen van bosbranden die door heel het land woeden. Volgens veiligheidsminister Gilad Erdan is bijna de helft van de branden het gevolg van brandstichting.

De bosbranden die door heel Israel woeden, lijken zich steeds verder uit te breiden. De Israelische regering houdt ernstig rekening met brandstichting als mogelijke oorzaak van het uitbreidende vuur. De minister van nationale veiligheid, Gilad Erdan, zei in een interview met Army Radio dat volgens professioneel onderzoek bijna de helft van de branden opzettelijk is aangestoken. De zeer droge weersomstandigheden zorgen er voor dat het vuur zich snel verspreidt. Ook premier Netanyahu rept over 'natuurlijke en onnatuurlijke oorzaken'. Hij sprak donderdag met de Russische president Poetin, die beloofd heeft om twee enorme blusvliegtuigen naar Israel te sturen om de brand onder controle te brengen.

Naast Rusland sturen ook Griekenland, Cyprus, Italie en Kroatie en Turkije hulpteams naar Israel om het vuur te bestrijden. Vanwege de razende branden zijn al tienduizenden Israelische burgers geevacueerd uit hun huizen. Met name in Haifa moesten veel mensen hun woning gedwongen verlaten, en de snelweg tussen Tel Aviv en Jeruzalem (Route 443) was donderdag tijdelijk afgesloten. Donderdagmiddag werd het vliegveld van Haifa afgesloten, alleen voor noodgevallen mag de luchthaven nog worden gebruikt.

De Israelische hulpdiensten zijn ditmaal veel beter voorbereid en uitgerust dan in 2010, toen een bosbrand in het Carmel-bos bij Haifa meer dan 40 dodelijke slachtoffers eiste. Die brand geldt als de ergste natuurramp in het bestaan van de Joodse staat. Het was ook de eerste keer dat Israel een beroep moest doen op internationale hulp - doorgaans is het juist Israel dat dokters en hulpdiensten naar het buitenland stuurt om te helpen na natuurrampen.

Sinds 2010 heeft Israel meerdere blusvliegtuigen aangeschaft die nu worden gebruikt om de branden te lijf te gaan. Die vliegtuigen hebben echter niet de capaciteit van de grote Beriev B-200-vliegtuigen die Rusland nu naar Israel stuurt. Bovendien kunnen de Israelische blusvliegtuigen niet `s nachts opereren.

Tientallen mensen zijn behandeld voor de gevolgen van het inademen van rook, maar tot dusver zijn er geen doden of ernstige gewonden gevallen. Op de volgende kaart zijn enkele locaties gemarkeerd waar bosbranden woeden of hebben gewoed.