Meer geld voor noodhulp

Nieuwsbericht | 25-11-2016 | 14:30

Het kabinet maakt extra geld vrij voor noodhulp. Er komt nog eens 48 miljoen beschikbaar om het hoofd te bieden aan de grote hoeveelheid humanitaire crises momenteel. Dat blijkt uit de najaarsnota die vandaag bekend is geworden. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

'De oorlogen in onder meer Syrie en hongersnood in meerdere Afrikaanse landen leiden tot een humanitaire crisis die zijn weerga niet kent. Miljoenen mensen hebben snel voedsel, water, medische hulp en onderdak nodig hebben. Gezinnen zijn hun huis kwijt en wonen in verlaten gebouwen of slechte tenten. Kinderen hebben geen eten, medicijnen of onderwijs. Ik ben blij dat we deze extra bijdrage kunnen doen', aldus Ploumen.

Het geld zal grotendeels ingezet worden door de Dutch Relief Alliance, waar alle grote Nederlandse hulporganisaties bij aangesloten zijn. Zij zullen het inzetten waar de nood het hoogst zoals Syrie en de buurlanden, Jemen en Zuid-Soedan: 'Met de 48 miljoen van nu, en de 57 miljoen extra noodhulp die er nog stond voor 2017, blijft Nederland een substantiele speler als het gaat om humanitaire hulp. Juist in deze tijden van hele grote nood,' aldus Ploumen. Los van deze extra bijdragen staat er volgend jaar 220 miljoen op de begroting voor reguliere humanitaire hulp.

De extra inspanning is mogelijk als gevolg van een correctie in de toerekening voor de kosten van eerstejaars asielopvang. Daarnaast vallen ook de kosten voor opvang van eerstejaars asielzoekers - die voor rekening komen van de begroting van minister Ploumen - minder hoog uit dan gereserveerd. Deze worden ingezet om de begroting van ontwikkelingssamenwerking de komende jaren te ontlasten.