Staatssecretaris Van Dam leidt innovatiemissie naar Californie

Nieuwsbericht | 25-11-2016 | 13:00

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken brengt samen met 12 innovatieve agri&food bedrijven en kennisinstellingen van 27 tot en met 30 november een bezoek aan Californie. Doel van deze economische missie is het versterken van de samenwerking op landbouw-wetenschappelijk gebied en het stimuleren van investeringen, accelerators en start-ups in de innovatieve agri&food.

Nederland en Californie hebben elkaar veel te bieden op het terrein van landbouw en innovatie. Californie loopt voorop met het toepassen van hightech in de agrarische sector en met investeringen in innovatieve agri&food bedrijven. Anderzijds beschikt Nederland over veel kennis en expertise die aansluit op actuele agrarische vraagstukken in Californie, zoals droogte, klimaatverandering en bodemkwaliteit. Daarnaast biedt Nederland met haar gunstige vestigingsklimaat interessante mogelijkheden voor bedrijven die zich in Europa willen vestigen.

De hightech landbouw in Californie is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwassen industrie met tientallen private investeerders die meer dan een miljard dollar per jaar in de sector steken. Deze nieuwe, hightech vorm van landbouw wordt ook wel "AgTech" of de "nieuwe groene revolutie" genoemd. Van Dam zal tijdens de missie verschillende van deze zogeheten AgTech bedrijven bezoeken.

Van Dam bezoekt San Francisco, Silicon Valley en Sacramento op uitnodiging van Karen Ross, minister van Voedsel en Landbouw van Californie. De relatie tussen Californie en Nederland op landbouwgebied is sterk. De Verenigde Staten en Nederland zijn wereldwijd de twee grootste landbouwexporteurs. Daarnaast hebben Californie en Nederland de meest gerenommeerde landbouw-kennisinstituten in huis: University of California Davis en Wageningen University.