Minister Ploumen naar Kenia en Uganda

Nieuwsbericht | 29-11-2016 | 13:37

Minister Ploumen neemt 30 november en 1 december deel aan de conferentie van het Global Partnership for Effective Development Cooperation (GPEDC) in Nairobi. Zij zal daar onder andere het stokje van co-voorzitter overdragen aan haar Duitse collega Mueller. Het GPEDC stimuleert overheden, bedrijven, maatschappelijke en filantropische organisaties om effectiever met elkaar samen te werken in de aanpak van extreme armoede en ongelijkheid. Aangesloten zijn zo'n 160 overheden en 55 bedrijven, plus maatschappelijke en filantropische organisaties.

De afgelopen jaren heeft Ploumen zich als co-voorzitter van het GPEDC met succes ingezet voor een betere aansluiting van het GPEDC bij de uitvoering van de Global Goals (SDGs). Ploumen: 'Als minister van Hulp en Handel vind ik grotere betrokkenheid en zichtbaarheid van het bedrijfsleven en ngo's essentieel voor effectieve- en dus inclusieve ontwikkeling. Die aanpak staat nu centraal in het werk van het GPEDC en heeft er onder meer toe geleid dat in Nairobi 28 Global Partnership Initiatives worden gelanceerd.' Al deze initiatieven zijn gericht op het vergroten van effectiviteit van het werken in partnerschappen op landenniveau.

Jonge ondernemers

In Nairobi meedoen zal minister Ploumen deelnemen aan diverse bijeenkomsten. Op de eerste dag van de conferentie springt het startup-event `Get in the Ring' in het oog. Hierbij stappen 8 jonge ondernemers in een boksring om hun impact op duurzame en inclusieve ontwikkeling te pitchen. De startup met de beste pitch zal naar de mondiale finale gaan in Singapore. De volgende dag vindt het Road to Nairobi-event plaats. Een groep jongerenambassadeurs heeft daarvoor een roadtrip van Zuid-Afrika naar Nairobi gemaakt en onderweg in 8 landen ontmoetingen gehad met jonge Afrikaanse ondernemers. Daarbij is in kaart gebracht wat voor jonge ondernemers de grootste uitdagingen zijn. Een aantal daarvan zal op de conferentie gekoppeld worden aan belangrijke `changemakers' uit het bedrijfsleven en de overheid.

Vluchtelingen

Na Nairobi reist de minister door naar Uganda, om daar het vluchtelingensettlement Bidibidi te bezoeken. Hier verblijven sinds 3 maanden zo'n 200.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn gegaan voor de afschuwelijke burgeroorlog in hun vaderland. In totaal heeft in Uganda nu naar schatting een half miljoen Zuid-Sudanezen opgevangen.