Stijging gezinnen die stad verlaten zet door


UTRECHT, 20161129 -- Verhuizen.com onderzocht onder makelaars of trend van verhuizende gezinnen uit de grote steden doorzet. Uit dit onderzoek blijkt dat steed meer gezinnen de stad uit trekken voor naburige gemeenten vanwege gunstige huisprijzen, zowel voor de verkoop van hun huizen binnen de stad als voor het kopen van huizen erbuiten. In de gemeenten rondom grote steden kunnen jonge gezinnen aantrekkelijkere huizen kopen voor hun geld. Ook speelt volgens makelaars de wens voor meer ruimte en rust om kinderen groot te brengen een rol.

De ondervraagde makelaars maken duidelijk dat het vertrekken van jonge gezinnen uit grote steden overal in Nederland voorkomt, ook in minder grote plaatsen als bijvoorbeeld Arnhem. Volgens de makelaars is dit omdat groter wonen binnen de stad voor steeds meer mensen te duur wordt, of omdat het onmogelijk is iets geschikts te vinden omdat er binnen de grote steden beperkte ruimte beschikbaar is. Ook spreken nieuwe ouders vaak de wens uit om hun kinderen te laten opgroeien in een groene omgeving.

Onderzoek vanuit het CBS toonde eerder dit jaar al aan dat er  de laatste paar jaar een groei is in verhuizingen. In het onderzoek komt naar voren dat in 2014 en 2015 meer gezinnen met jonge kinderen grote steden verlieten om in naburige gemeenten te gaan wonen dan voorheen. Amsterdam loopt hierin voorop; daar verliet de laatste twee jaar een op de tien jonge gezinnen naar een andere gemeente. De meeste jonge gezinnen die verhuizen naar een andere gemeente hebben een hoog inkomen. Makelaars geven aan dat dit te maken heeft met het grote aanbod aan luxueuze woningen buiten de grote steden. AT5, de lokale Amsterdamse televisiezender, vergelijkt het vertrek van jonge gezinnen uit Amsterdam met het grote aantal gezinnen dat de laatste paar jaar uit Londen is vertrokken. De zender geeft aan dat jonge gezinnen gebruik maken van de stijgende prijzen van Amsterdamse woningen om hun eigen huis te verkopen en een groot huis te kopen buiten de stad. In Londen zijn in 2015 64,000 families buiten de stad gaan wonen. Een deel van deze families verhuisden omdat het onmogelijk was een huis te kunnen kopen binnen de Engelse hoofdstad, anderen maakten net als in Amsterdam gebruik van de hoge huizenkosten door hun huis in de hoofdstad te verkopen.

Het hele persbericht leest u hier: 

https://www.verhuizen.com/jonge-gezinnen-verlaten-grote-steden-wegens-hoge-huizenprijzen/