Stroomlijn in de Weerdbeemden en Wapenveld: fijne plek voor vissen en een buizerdnest | Rijkswaterstaat

Stroomlijn in de Weerdbeemden en Wapenveld: fijne plek voor vissen en een buizerdnest

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 30 november 2016- Laatste update: 30 november 2016 14:26 uur

Stroomlijn is deze week onder meer aan het werk in de Weerdbeemden, de uiterwaarden van Kessel. We halen hier bomen weg op plekken waar de rivier het snelst stroomt bij hoogwater. Zo verminderen we de kans op overstromingen. En zijn mensen die aan de rivier wonen beter beschermd tegen overstromingen.

In een ontwerp houden we rekening met allerlei zaken, bijvoorbeeld de aanwezigheid van beschermde dieren en planten. Monumentale en solitaire bomen kappen we sowieso niet. In de Weerdbeemden laten we karakteristieke bomen met overhangende takken staan. Dit doen we voor de vissen. Die hebben luwe, schaduwrijke plekken in het water nodig om te paaien.

Wapenveld: buizerdnest en bever

Langs de IJssel is afgelopen tijd onder meer gewerkt in Wapenveld, op een locatie nabij de uitstroom van de hoogwatergeul. Tijdens de ecologische check die we standaard 3 dagen voorafgaand aan kapwerkzaamheden laten uitvoeren, zijn een bever en een buizerdnest aangetroffen.

Wilfred Vruggink van Rijkswaterstaat: `Beide soorten zijn beschermd, daarom treffen we maatregelen. Voor de bever laten we langs de oever een aantal wilgen staan zodat hij voldoende voedsel heeft. Voor de buizerd laten we bomen staan zodat het dier voldoende rust en beschutting houdt. Natuurlijk probeer je zoveel mogelijk vooraf goed te inventariseren en te regelen. Maar de natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen. Dus moeten we er nu werkenderwijs een mouw aan passen.'

Ook een eindje verderop laat Stroomlijn bomen staan. Dit keer geheel volgens plan. Vruggink: `Net als in de Weerdbeemden laten we hier bomen staan voor de schaduwwerking, om vissen een fijne plek te bieden.