De `Ontzagwekkende' F-35 arriveert op 12 december in Israel

in Israel / by Webmaster / on 30/11/2016 at 09:24 / Tags: IDF, Iran, VS

Op 27 november maakte het Israelische ministerie van defensie bekend dat het nog eens 17 exemplaren van het F-35 gevechtsvliegtuig heeft besteld. Daarmee komt het totale aantal door Jeruzalem aangekochte F-35's op 50. De eerste daarvan arriveert op 12 december in de Joodse staat. Israel is na de VS zelf het eerste land dat het toestel ontvangt. Volgens waarnemers duurt het echter nog zeker een jaar voordat de eerste Israelische toestellen daadwerkelijk voor gevechtsmissies zullen kunnen worden ingezet.

Israel Aerospace Industries sleepte een contract binnen voor de fabricage van 811 paar vleugels voor de F-35. Het bedrijf produceert al jaren vleugels voor de F-16.

Ontzagwekkende

De F-35 ging in de ontwerpfase door het leven als `Joint Strike Fighter' (JSF), maar werd later omgedoopt in `Lightning'. In Israel kreeg het toestel de naam `Adir', hetgeen het best kan worden vertaald als `Ontzagwekkende'.

De Adir beschikt niet alleen over geavanceerde stealth-eigenschappen, die het toestel vrijwel `onzichtbaar' maken voor radarsystemen. Een andere kwaliteit is de reusachtige capaciteit van de computer- en radarsystemen ervan. Onder de geroemde eigenschappen van de F-35 zijn ook de algemene inzetbaarheid en de verwachte levensduur ervan. Het toestel kan meerdere rollen vervullen, van het geven van luchtsteun tot het bevechten van luchtoverwicht en van bombarderen tot het van grote afstand afvuren van geleide wapens. Voorts beschikt de F-35 over revolutionaire middelen voor het voeren van elektronische oorlogsvoering, zoals het ontregelen van vijandelijke communicatie.

Iraanse nucleaire installaties

De Adir `ziet alles tot op enorme afstand, zonder zelf gezien te worden' en is daardoor ook een vliegend cooerdinatieplatform met (andere) lucht-, land- en zeestrijdkrachten. Het toestel wordt geacht zelfs de modernste Russische radarsystemen zoals de S-300 en S-400 te kunnen misleiden. Beide systemen zijn recentelijk in het Midden-Oosten geintroduceerd. Moskou heeft onlangs S-400 installaties in Syrie gestationeerd en Iran ontving eerder dit jaar de S-300, waarmee deze doodsvijand van Israel zijn nucleaire installaties denkt te kunnen beschermen.

Volgens de bouwer ervan, Lockheed-Martin, zal de F-35 zeker tot 2070 gevlogen worden, maar een Israelische luchtmachtwoordvoerder zei te verwachten dat Israel het (modulaire en dus relatief gemakkelijk te `upgraden') toestel tot het eind van de eeuw denkt in te zetten.

Nederland bestelde 37 F-35's. Het eerste Nederlandse toestel arriveert hier in 2019.

IFrame

Video: De Israelische F-35, bron: YouTube/IndianMilitaryGuide

Bronnen:

https://www.f35.com/global/participation/israel

www.timesofisrael.com/like-a-kid-in-a-candy-store-idf-salivates-over-new-f-35-fighter-jets/

www.jerusalemonline.com/news/politics-and-military/military/israel-will-manufacture-the-wings-of-the-f35-9307