Tweede bever aangetroffen in het Swalmdal: Stroomlijn laat bomen staan | Rijkswaterstaat

Tweede bever aangetroffen in het Swalmdal: Stroomlijn laat bomen staan

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 12 december 2016- Laatste update: 12 december 2016 11:09 uur

In het Swalmdal is een 2e bever aangetroffen. Programma Stroomlijn dat voorafgaand aan de kap van bomen onderzoek doet, kwam het dier afgelopen week op het spoor. Dat er een bever in het gebied actief was, was bekend bij Stroomlijn.

Oud hol van beverrat dat is overgenomen door een bever

Dat kwam vorig jaar naar voren uit een ecologisch vooronderzoek. Bomenkap in de uiterwaarden is nodig omdat bomen de doorstroming van de rivier soms letterlijk in de weg staan. Als het water niet goed doorstroomt, stijgt het waterpeil en neemt de kans op overstromingen toe.

De onderzoekers kwamen de 2e bever op het spoor toen ze een oud beverrattenhol aantroffen dat was omgebouwd tot een beverburcht. 'Een bijzondere ontdekking die gevolgen heeft voor de uitvoering van Stroomlijn', vertelt Maarten Lamet van Rijkswaterstaat. 'De bever is een beschermde soort. Dus treffen we maatregelen. We laten nu een kleine hectare aan bomen en struiken staan die we eerder hadden willen kappen, zodat het dier straks voldoende eten en beschutting heeft.' Bevers eten 's zomers vooral kruiden, bloemen, jonge scheuten van waterplanten, grassen, wortels, struiken en bomen, met een voorkeur voor de wilg, populier en ratelpopulier. 's Winters eten ze meer twijgen en schors.

Tweede beverburcht in Neer

Ook in Neer is een 2e beverburcht aangetroffen. De nieuwe burcht ligt dicht bij een burcht die al bekend was. De verwachting is dat beide burchten aan dezelfde familie toebehoren. Ook op deze locatie laat Stroomlijn nu een aantal bomen en struiken extra staan om voldoende foerageergebied voor deze bevers te behouden.