Rijkswaterstaat houdt vogelgriep scherp in de gaten | Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat houdt vogelgriep scherp in de gaten

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 13 december 2016- Laatste update: 13 december 2016 10:21 uur

Rijkswaterstaat heeft zondag 11 december, samen met medewerkers van Wetterskip Fryslan It Fryske Gea, een helikoptervlucht gemaakt boven de Waddenzee en de kwelders om een beter beeld te krijgen van de verspeiding van het virus.

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan worden wandelaars en ook jagers opgeroepen om in Friesland niet het veld in te gaan, maar op de openbare weg te blijven. Dit om te voorkomen dat groepen smienten zich onnodig verplaatsen. Het virus wordt tot nu toe vooral bij deze eendensoort aangetroffen. Teams van Wetterskip Fryslan en It Fryske Gea ruimen zoveel mogelijk dode vogels op. Het aantal dode en opgeruimde vogels staat sinds de uitbraak afgelopen woensdag op 1000.

Rijkswaterstaat werkt hierbij samen met verschillende organisaties, zoals Wetterskip Fryslan, It Fryske Gea, Ecomische Zaken en Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Vogelgriep in Friesland

Naast bovengenoemde plaatsen zijn er dode vogels gevonden in de gemeenten Ferwerderadiel, Leeuwarderadiel en Dongeradeel. Bij de dode vogels in Marrum is vogelgriep type H5N8 geconstateerd. Aangenomen mag worden dat de rest van de gemeenten Ferwerderadiel en Leeuwarderadiel en Dongeradeel ook besmet zijn met het virus. Daarnaast zijn er enkele dode vogels gevonden op Terschelling en in de gemeente Sudwest-Fryslan. Deze worden nog nader onderzocht op mogelijke besmetting. Verdere berichtgeving vindt u op de website van de Veiligheidsregio Fryslan en de websites van gemeenten waar dode vogels zijn aangetroffen.

Melden dode watervogels

Bij een vondst van drie of meer dode watervogels (eenden, ganzen, zwanen), dan kunt u dit melden via het milieu-alarmnummer: (058) 212 24 22. Geef bij de melding aan:

* De locatie van de vindplaats

* Datum en tijdstip van de vondst

* De aantallen en indien bekend soort(en) dode vogels

Voorkom besmetting:

* Vermijd direct contact met de kadavers

* Raak de kadavers niet met blote handen aan

Bij vondsten op de Waddenzee kunt u contact opnemen met de Centrale Meldpost voor de Waddenzee: 0562-443100.

Meer informatie

Algemene informatie over de vogelgriep staat op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Hier staat ook een actuele plotkaart van reeds onderzochte vogels.