Stiftsche Uiterwaarden: verbeterd plan zorgt voor meer landschappelijke waarde | Rijkswaterstaat

Stiftsche Uiterwaarden: verbeterd plan zorgt voor meer landschappelijke waarde

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 13 december 2016- Laatste update: 13 december 2016 15:26 uur

Programma Stroomlijn en de eigenaar van de Stiftsche Uiterwaarden zijn het met elkaar eens geworden over het kappen van bomen in het gebied.

Het nieuwe ontwerp is beter doortimmerd en heeft meer oog voor landschappelijke waarden. De bomenkap is nodig voor een goede doorstroming van de rivier bij hoogwater, dit vermindert de kans op overstromingen.

Het verbeterde plan heeft betrekking op het zuidelijke deel van de Stiftsche Uiterwaarden. In overleg met de eigenaar, Stichting G. Ribbius Peletier Jr. tot Behoud van het Landgoed Linschoten, vertegenwoordigd door LBP|SIGHT, is besloten om op sommige plekken meer weg te halen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Op andere plekken blijft juist meer staan, waardoor de landschappelijke samenhang in het gebied toeneemt ten opzichte van het eerdere ontwerp. Met het nieuwe plan is invulling gegeven aan de motie die de Tweede Kamer afgelopen juli aannam. In die motie werd Programma Stroomlijn gevraagd om nog een keer in overleg met natuurorganisaties te kijken naar een mogelijk alternatief voor de geplande bomenkap.

Vergunningen dit voorjaar ter inzage

Voor het verbeterde plan moeten vergunningen opnieuw worden aangevraagd. Deze liggen dit voorjaar ter inzage. Te zijner tijd ontvangt u hierover meer informatie via uw huis-aan-huisblad.

Voorbereiding uitvoering werkzaamheden in noordelijke deel

Het plan voor bomenkap in het noordelijke deel van de Stiftsche Uiterwaarden is niet aangepast. Op de website Uitvoering Stroomlijn kunt u zien om welk gebied het gaat. Begin januari 2017 gaat de aannemer naar buiten om de kapwerkzaamheden voor te bereiden. Kap vindt plaats vanaf 23 januari 2017.