Agenda - Promotie Dhr. Mahmut Kobal, Diplom-Ökonom

19 dec 10:00

Promotie Dhr. Mahmut Kobal, Diplom-ÖkonomPromotor: prof.dr. H. Schneider

Co-promotor: dr. K. Desmedt

“Customs & Excellence; a comparative approach on administrative and regulatory compliance perspectives of the EU-Turkey customs union”

Trefwoorden: douane-unie EU-Turkije, administratie, naleving, prestatie, internationaal handelsbeleid, Europese uitbreidingsonderhandelingen

Hedendaagse ontwikkelingen zoals het Trans-Atlantisch Partnerschap voor handel en investeringen (TTIP), de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) of zelfs de Brexit laten duidelijk zien dat economische en regionale samenwerkingen flink complexer en progressiever zijn geworden. Het slagen of falen van dergelijke aspiraties en inspanningen is sterk afhankelijk van de administratieve prestaties van de douaneautoriteiten, de effectiviteit van de douanewetgeving en de handhaving ervan. De Associatieovereenkomst tussen de EU en Turkije bestaat 50 jaar en douane-unie van de EU en Turkije 20 jaar. In dit proefschrift wordt een grondige analyse en vergelijking gegeven van de perspectieven voor de administratieve en de reglementaire naleving van de douane-unie van de EU en Turkije. De resultaten laten zien dat het hoog tijd is dat de douane-unie tussen de EU en Turkije opnieuw wordt beoordeeld, wordt geherdefinieerd en aanzienlijk wordt aangepast. Deze uitkomsten kunnen als model dienen voor toekomstige inspanningen.