Een vijfde bevolking Israel leeft in armoede

in Israel / by Elkan van der Raaf / on 19/12/2016 at 11:51 / Tags: armoede, economie, Israel, Knesset

1,7 miljoen Israeli's, 21,7% van de Israelische bevolking, leeft onder de armoede grens. Zo blijkt uit het jaarlijkse armoede rapport van het Israelische Nationale Verzekeringsinstituut. Dit is een lichte daling ten opzichte van de 22% in 2014.

De armoede grens ligt in Israel op een maandelijks inkomen van 3,158 Shekel, omgerekend 781 Euro, voor een persoon. Een gezin van vijf moet een inkomen van minstens 9,475 Shekel, omgerekend 2344 Euro, hebben om boven de armoede grens te zitten.

Israel is het armste ontwikkelde land in de wereld (de landen die lid zijn van de OESO). Tevens is daar de kloof tussen arm en rijk de grootste. 30% van de Israelische kinderen leven in armoede, dat was in 2015 764.200 kinderen.

De Israelische minister van Sociale Zaken Chaim Katz heeft aangekondigd verdere stappen te zullen nemen om armoede te bestrijden. Verschillende oppositieleden in de Knesset uitten felle kritiek op het beleid van de Israelische regering om mensen uit de armoede te helpen.

Volgens Michael Sarel, hoofd van het Kohelet Economisch Forum, is niet armoede maar ongelijkheid het probleem, met name wat betreft inkomen.

Volgens Gidi Kroch, de directeur van de grootste Israelische voedselbank Leket Israel, heeft de overheid jarenlang niks gedaan tegen de armoede. Het zijn ouderen en kinderen die het meeste te lijden hebben onder de armoede. Hij is hoopvol dat de initiatieven van Katz in combinatie met een budgetverhoging effectief zullen zijn in de strijd tegen armoede in Israel. De verhoging van het minimumloon enerzijds en de kinderbijslag anderzijds hebben een positief effect; het feit dat de uitkeringen zijn aangepast aan de inflatie heeft een sterk negatief effect. 'De armen zijn nog armer geworden', aldus het Nationale Verzekeringsinstituut.

Bronnen: Jerusalem Post en Forward