Azerbeidzjan koopt Iron Dome systeem

in Ander nieuws / by Elkan van der Raaf / on 19/12/2016 at 15:56 / Tags: azerbeidzjan, Gaza, iron dome, Israel, raketten

Daags na het bezoek van Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft de overheid van Azerbeidzjan laten weten over te gaan tot de koop van het Israelische Iron Dome systeem.

Vorige week heeft Netanyahu Azerbeidzjan en Kazachstan bezocht, beide islamitische landen die goede banden met Israel hebben.

Het Iron Dome syteem, wat door Rafael geproduceerd wordt, is een afweersysteem tegen korteafstandsraketten. Het systeem werd veelvuldig in 2014 gebruikt om Israelische populatiecentra te beschermen, toen verschillende terroristische groeperingen vanuit Gaza raketten afvuurden.

Rafael is een Israelische wapenfabrikant met als belangrijkste klant de IDF. Rafael heeft allerlei technologisch hoogwaardige precisieraketten en afweersystemen op haar naam staan, met als recente toevoeging het Iron Dome.

De aankoop door Azerbeidzjan valt samen met het ontvangen van Russische korteafstandsraketten van het type Iskander door Armenie. Azerbeidzjan en Armenie zijn al jaren verwikkeld in een conflict om het Nagorno-Karabach gebied, waar dit jaar de spanningen weer zijn opgelopen.