Veel wintersporters onverzekerd de piste op


Utrecht, 20161219 -- Onverzekerd op de piste? Reisverzekering.net concludeert na onderzoek dat het vaker gebeurt dan men misschien denkt. Per jaar gaan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 880 duizend mensen op wintersport in het buitenland.

 Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren merkt op dat veel van deze vakantiegangers kans hebben niet voldoende verzekerd te zijn. Veel zorgverzekeraars communiceren volgens het onderzoek van het Keurmerk Klantgericht Verzekeren niet duidelijk, en het is voor klanten moeilijk of onmogelijk te vinden of hun wintersportreisverzekering wel of geen medische kosten dekt. Verontrustend is dat de alarmcentrale Eurocross Assistance, waar verzekerden naar kunnen bellen wanneer ze pech- of ongevalshulp nodig hebben in het buitenland, meldt dat er dit jaar tijdens het wintersporten meer ernstige ongelukken zijn voorgevallen dan vorig jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat van alle 880 duizend mensen die de kou opzoeken het grootste aantal een extreme sport gaat beoefenen; 77% gaat skiën en 10% gaat snowboarden. Het lijkt vanzelfsprekend dat deze mensen door het afnemen van een wintersportreisverzekering bij hun verzekeraar gedekt zijn wanneer er een ongeval plaatsvindt, maar niets blijkt minder waar. Het Keurmerk Klantgericht Verzekeren heeft onderzoek gedaan onder 24 verzekeraars die een wintersportreisverzekering aanbieden. Van deze 24 zijn er slechts 6 verzekeraars waarbij deze verzekering zowel materiële schade, hulpverlening op de piste, transport (naar een ziekenhuis of terug naar Nederland) en medische kosten dekt. Bij de overige 18 verzekeraars is de standaard dekking niet van toepassing op medische kosten. Bij 33% van deze verzekeraars is helemaal geen informatie te vinden over het feit dat de wintersportreisverzekering geen medische kosten dekt. Zo heeft de klant geen weten van het feit dat hij of zij mogelijk onderverzekerd op de piste komt te staan en kunnen eventuele ongevallen tot hoge kosten leiden.

De alarmcentrale Eurocross Assistance meldt dat er dit jaar een hoger aantal wintersportongelukkig is voorgevallen dan verwacht, het was namelijk voorspeld dat het aantal ongelukken alleen nog zou afnemen. De wintersporter zelf doet er dus goed aan zich, voor ze de piste opstapt, goed te laten informeren over de dekking van zijn of haar wintersportreisverzekering. De kans op een ongeval is hoger dan voorspeld en de medische kosten kunnen wanneer ze niet onder de dekking van de verzekering vallen enorm hoog oplopen.