Rabbijn Nachman's graf ontheiligd met varkenskop

in Antisemitisme / by Elkan van der Raaf / on 21/12/2016 at 12:22 / Tags: EU

Neonazi's hebben dinsdagnacht het graf- en synagogecomplex van de beroemde rabbijn en mysticus Nachman van Breslov in het Oekraiense Uman ontheiligd. De vandalen smeten een varkenskop waarin een swastika was gekerfd naar binnen en bespoten bezoekers met pepperspray. Tevens gooiden ze met rode verf en scandeerden ze antisemitische leuzen.

Volgens bezoekers was dit niet het eerste antisemitische incident op deze locatie, maar wel het ergste tot nu toe. Twee Israelische bezoekers moesten zich voor verwondingen in het ziekenhuis laten behandelen.

Tot nu toe is er niemand voor de aanval gearresteerd. De fractievoorzitter van de Israelische Yesh Atid-partij, Yair Lapid, heeft de Oekraiense ambassadeur in Israel opgeroepen ervoor te zorgen dat het incident zo snel mogelijk wordt onderzocht en dat de veiligheid van Joodse bezoekers aan het complex wordt gegarandeerd. Lapid zei dat het incident herinneringen oproept aan de donkerste dagen in de geschiedenis van het Joodse volk in Europa.

Rabbijn Nachman was de spiritueel leider van de Joodse secte der Breslov Chassidiem. Na zijn overlijden, in 1810, werd zijn graf een bedevaartsoord dat jaarlijks bezocht wordt door zo'n 150 duizend volgelingen, velen daarvan uit Israel. Zie ook: www.breslov.org/who-is-rebbe-nachman/