Uitvoeringswerkzaamheden nieuwe Zeesluis IJmuiden in kerstperiode | Rijkswaterstaat

Uitvoeringswerkzaamheden nieuwe Zeesluis IJmuiden in kerstperiode

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 december 2016- Laatste update: 21 december 2016 13:39 uur

Aannemersconsortium OpenIJ is in de kerstperiode actief met diverse uitvoeringswerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Ingebruikname betoncentrale

In november heeft OpenIJ op de loswal in het Middenbinnentoeleidingskanaal een betoncentrale geplaatst. Deze betoncentrale produceert vanaf eind 2016 beton voor de bouw van de nieuwe zeesluis. Aan de zeezijde is een bentonietcentrale geplaatst, die nodig is om de diepwanden van de nieuwe sluis te realiseren. Een diepwand is een in de grond gevormde gewapende betonnen dikke wand die uit segmenten (panelen) bestaat. De beton- en bentonietcentrale zijn van eind 2016 tot medio 2018 continu in bedrijf en daarbij kan er sprake zijn van enige geluidshinder.

Werkzaamheden binnenhoofd

In december rondt OpenIJ de bouwkuip van het binnenhoofd van de sluis af. Begin 2017 start het aannemersconsortium met de betonwerkzaamheden voor het sluishoofd. Het sluishoofd bevat de deurkas voor de nieuwe sluis, waar de geopende sluisdeur inrolt.

Omleggen weg Sluizencomplex

Eind december legt OpenIJ de openbare weg ter hoogte van het buitenhoofd bij de Noordersluis tijdelijk om. Door de weg om te leggen, kan OpenIJ obstakels in de ondergrond verwijderen om zo ruimte te maken voor de bouw van de nieuwe zeesluis. Op de locatie worden gele vooraankondigingsborden geplaatst.

Grondwerkzaamheden

OpenIJ voert gedurende de kerstperiode voorbereidende grondwerkzaamheden uit op het bouwterrein voor het aanbrengen van diepwanden voor de nieuwe zeesluis. Daarna dicht OpenIJ gedurende heel 2017 de grond door trillingsactiviteiten die zowel in de ondergrond als op de oppervlakte plaatsvinden. De grondwerkzaamheden leveren minimale geluidshinder op.

Werkzaamheden buitenhoofd

De voorbereidingen voor de aanleg van de diepwanden van het buitenhoofd starten begin januari. De werkzaamheden voor de diepwanden vinden gedurende heel 2017 plaats.

Hinder beperken

Rijkswaterstaat en OpenIJ proberen de hinder voor omwonenden en weggebruikers te beperken. Zo blijft de noord-zuidverbinding van het Sluizencomplex open en worden materiaal en materieel aan- en afgevoerd via het water. In de kerstvakantie wordt op werkdagen gewerkt op reguliere tijden van 07.00 uur tot 19.00 uur, met uitzondering van de wettelijke feestdagen. Op deze dagen wordt niet gewerkt.

Bij slecht weer en/of onvoorziene werkzaamheden kunnen de geplande werkzaamheden worden uitgesteld.

Meer informatie

Heeft u vragen over deze werkzaamheden of over de aanleg van de nieuwe zeesluis? Bel dan naar de gratis landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002.