Voornemen tot gunning voor de Versterking Houtribdijk aan combinatie Boskalis en Van Oord | Rijkswaterstaat

Voornemen tot gunning voor de Versterking Houtribdijk aan combinatie Boskalis en Van Oord

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 21 december 2016- Laatste update: 21 december 2016 15:50 uur

Rijkswaterstaat heeft de versterking van de Houtribdijk voorlopig gegund aan de combinatie Boskalis en Van Oord.

Dat betekent dat deze combinatie is aangewezen als beoogd uitvoerder van de werkzaamheden. De werkzaamheden zullen in de periode 2017-2020 worden uitgevoerd. Met het contract is een aanneemsom van 90 miljoen euro gemoeid.

Definitieve gunning

Er is sprake van een voornemen tot gunning vanwege de rechtsbeschermingstermijn (voorheen de Alcatelperiode). Deze termijn loopt tot half januari. In deze periode kunnen de andere inschrijvers nog bezwaar maken op het voorgenomen besluit. Vervolgens gaat de onderbouwingfase conform de gevolgde Best Value-aanbesteding in. Hierin worden de belangrijkste delen uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Als deze fase succesvol is doorlopen, wordt de definitieve opdracht gegund. Naar verwachting gebeurt dat half maart.

Versterking Houtribdijk

Het project omvat het versterken van de Houtribdijk aan beide kanten met zand en steen over een lengte van circa 25 km. Deze dijkverbetering is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerking tussen waterschappen en Rijkswaterstaat om dijken en andere waterwerken te verbeteren en voor te bereiden op hogere waterstanden in de toekomst.

De Houtribdijk, gelegen tussen Enkhuizen en Lelystad, beschermt grote delen van Nederland tegen hoogwater. Ten tijde van een storm voorkomt de dijk dat het water tussen het Markermeer en het IJsselmeer wordt uitgewisseld. De dijk voldoet echter niet meer aan huidige veiligheidsnorm.