Maandagavond hoge waterstanden langs kust bij Delfzijl

Nieuwsbericht - Laatste update: 26 december 2016 11:05 uur - De stormachtige wind zal maandagavond voor hoge waterstanden zorgen langs de Groningse kust bij Delfzijl. Rijkswaterstaat heeft vanuit het Watermanagementcentrum Nederland belanghebbenden in die regio, zoals de waterschappen, op de hoogte gesteld.

Bij Delfzijl wordt maandagavond rond 21.30 uur een hoogwater van 3,90 meter boven NAP verwacht. Er is geen overstromingsgevaar, maar buitendijkse gebieden zullen daar onder water komen te staan. Het normale peil is 1,35 meter boven NAP.

Waterschappen en havens nemen op basis van de verwachtingen maatregelen, zoals het sluiten van dijkdoorgangen, het (oproepen tot) ontruimen van kades en eventueel het instellen van dijkbewaking.

De zeesluis in het Eemskanaal bij Farmsum wordt maandagavond gestremd voor de scheepvaart.

Waterstanden

Ook elders langs de kust zal sprake zijn van verhoogde waterstanden. Mogelijk worden er door verhoogde waterstanden bij Hoek van Holland in de nacht van maandag op dinsdag ook enkele maatregelen genomen. Dat wordt later maandag duidelijk.

Rijkswaterstaat houdt vanuit het Watermanagementcentrum de waterstanden langs de kust continu in de gaten. De voor maandag verwachte waterstanden bij Delfzijl komen ongeveer een keer in de vijf jaar voor. De laatste keer was tijdens de Sinterklaasstorm van 2013.

Wegverkeer

Ook weggebruikers moeten maandagavond in de noordelijke provincies rekening houden met de zware windstoten. Rijkswaterstaat adviseert hen de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg in de gaten.