Waterschap neemt maatregelen tegen dalend waterpeil Maas-Waalkanaal

Als gevolg van het dalende waterpeil van de Maas na het vaarongeluk bij de sluis bij Grave daalt nu ook het waterpeil in het Maas-Waalkanaal. Hierdoor ontstaat de kans op overlast door watertekort in het gebied rond het kanaal. Waterschap Rivierenland neemt maatregelen om water in dit gebied vast te houden.

Waterschap Rivierenland gebruikt water vanuit het Maas-Waal kanaal om het waterpeil in het omringende gebied te regelen. Door het lagere waterpeil in het kanaal kan het waterschap geen water meer inlaten in het gebied er omheen.

Het waterpeil in de polders langs het Maas-Waal kanaal loopt hier en daar terug. Dit is het geval bij Weurt. Bij de Teersesluis loopt het peil terug maar minder snel. Aan de oostzijde van het kanaal is de polder bij Malden leeggelopen.

Het waterpeil in de polders zakt door het wegvallen van kwel (water dat door de druk van het kanaalwater onder de dijk door komt) en door het weglekken via inlaatpunten terug het kanaal in.

Te weinig water kan leiden tot droogvallende sloten en vijvers, milieuschade en vissterfte.

Water vasthouden

Het waterschap neemt maatregelen om het water in het gebied vast te houden. Hierdoor wordt overlast door watertekort beperkt. Waar nodig worden inlaten (plaatsen waar het water van het Maas-Waal kanaal het gebied in gaat) gesloten. Zo lekt geen water weg terug het kanaal in.

Het waterschap heeft geen problemen met de waterkwaliteit gesignaleerd. Bij de aanvaring van de sluis door het binnenschip is geen benzeen in het water terechtgekomen. De omringende dijken en kades hebben vooralsnog geen last van de lagere waterstand.

Het waterschap houdt de situatie rond het Maas-Waal kanaal de komende dagen nauwlettend in de gaten.