Bestuurder ravage van der Helststraat bekent


Bestuurder ravage van der Helststraat bekent

Laatste update:
30-12-2016 | 09:15

Amsterdam - Een van de verdachten, die donderdag 29 december twaalf geparkeerde auto's ramde op de Tweede van der Helststraat, heeft bekend de bestuurder te zijn geweest.

Nadat hun auto twaalf geparkeerde auto`s had geramd en de Tweede van der Helststraat was veranderd in een ravage, hielden agenten twee verdachten aan. Het betrof een man uit Zwitserland en een man uit Duitsland, beiden hier verblijvend zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Omdat niet duidelijk was wie de auto had bestuurd werden beide mannen als verdachte aangehouden. In het onderzoek dat hierop volgde, blies de Zwitser bij de alcoholtest ruim 400 Ug/l wat gelijk staat aan 0.9 promille. De wettelijke limiet is 0.5 promille.

Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat tegen een van de verdachten al een strafzaak liep waarbij in het buitenland zijn rijbewijs was ingevorderd.





DNA-sporen

In overleg met de officier van justitie werden beide mannen in verzekering gesteld. Geen van de mannen verklaarde iets over de toedracht en over wie welke rol had bij de aanrijdingen. Daarop besloot de officier van justitie om het voertuig op DNA-sporen te laten onderzoeken. Mede omdat de
airbags waren uitgegaan werden hier bruikbare sporen veiliggesteld. Toen agenten de beide mannen hiermee confronteerden gaf de Zwitser toe dat hij de auto had bestuurd.

Opgelegde boete direct betalen

Door de officier van justitie werd parate executie toegepast. De Zwitser moest voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding met uitsluitend materiele schade EUR 650,- betalen.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de verzekeringsmaatschappij de door de verdachte veroorzaakte schade op hem zal verhalen. De schade aan de twaalf auto`s loopt in de tienduizenden euro`s.