Werk aan Toevoerkanaal krijgt vervolg


Waterschap Vallei en Veluwe vervolgt het werk in en langs het Toevoerkanaal in Terwolde. Tussen de Kraaigraafstraat en gemaal Mr. A.C. Baron van der Feltz wordt bagger uit het kanaal verwijderd en de beschoeiing wordt vervangen. Het beheer en onderhoud kan straks effectiever worden uitgevoerd.
Zichtbaar
Met eigenaren van gronden die grenzen aan het Toevoerkanaal vinden momenteel nog gesprekken plaats. Het gaat daarbij om het ontwerp en de uitvoering van de beoogde verbeteringen. Dit gebeurt om tijdelijke hinder en overlast zo beperkt mogelijk te houden. Het voor inwoners zichtbare werk bestaat uit het vervangen van de bestaande beschoeiing. Dit zijn houten palen en schotten die in de oevers zijn geplaatst om te voorkomen dat oevers instorten.
Maatregelen en voorzieningen
In januari 2017 beginnen de bagger- en oeverwerkzaamheden. De 31.500 m³ slib wordt langs het kanaal verwerkt. Andere maatregelen zijn het realiseren van stabiele oevers, het vervangen van een houten damwand bij het gemaal en het plaatsen van afrasteringen. Later in 2017 richt het waterschap aan de Bekendijk en de Kadijk twee locaties in waar maaisel uit het kanaal kan uitlekken. Het droge maaisel wordt daarna afgevoerd en gebruikt als compost. Beide locaties worden ook geschikt gemaakt om te vissen. Het toekomstige beheer en onderhoud langs het Toevoerkanaal wordt effectiever omdat de ruimte geschikt wordt gemaakt voor breedspooronderhoud.
Het eerste deel - Verbindingskanaal en het traject Toevoerkanaal tot aan de Kraaigraafstraat – is in 2015 gerealiseerd. Aannemerscombinatie Roelofs-Oosterhuis zorgt er voor dat het werk in de loop van 2017 gereed is.