Testen van kleppen van inlaat is geslaagd


De officiële test van de kleppen van de inlaat van de hoogwatergeul op donderdag 8 december 2016 is prima verlopen. Diverse media, waaronder de Stentor, Financieel Dagblad en Cobouw, waren onder leiding van dijkgraaf Tanja Klip-Martin, getuige van de geslaagde test.
De inlaat bestaat uit een constructie met 60 stalen kleppen. Deze kleppen moeten bij extreem hoogwater binnen 12 uur geopend kunnen worden. De kleppen worden hydraulisch bediend en zorgen ervoor dat de inlaat bij hoogwater geleidelijk opent en het water in de geul stroomt.
Het openen van de kleppen gebeurt met twee speciaal hiervoor ontworpen ‘powerpacks’ die de kleppen stuk voor stuk openen. Dit is vanochtend met een team medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe geoefend en dit verliep soepel en snel.
De inlaat is kolossaal van omvang met zijn lengte van ruim 800 meter, hoogte van bijna 10 meter en een breedte van 40 meter.
Alleen bij extreem hoogwater (5.65 meter +NAP) in de IJssel zullen de kleppen van de inlaat worden geopend - naar schatting eens in de 80 jaar. Op dat moment zal 1/3 deel van het water van de IJssel door de geul stromen. Zo zorgt de geul voor een waterstandsdaling van 71 cm bij de inlaat. Ook stroomopwaarts, bij bijvoorbeeld Deventer en Zutphen, leidt het tot waterstandsdaling.