Scheiden gebeurt steeds vaker op hogere leeftijd


ALPHEN AAN DEN RIJN, 20170103 -- Was het vroeger een schande wanneer je ging scheiden, tegenwoordig lijkt het de normaalste zaak van de wereld. Maar ook de leeftijd waarop we scheiden is hoger geworden. Ga maar na, je kent vast wel iemand in je omgeving die bijvoorbeeld na zijn veertigste levensjaar is gescheiden.

Waarom scheiden we op hogere leeftijd?
Dat kan door verschillende oorzaken komen, zoals bijvoorbeeld het op latere leeftijd trouwen. Dat betekent dat wanneer mensen hun huwelijk ontbinden dat automatisch op latere leeftijd gebeurd. Daarnaast is het niet meer ongebruikelijk om meerdere malen in je leven te trouwen. Dat hoeft natuurlijk niet direct verband te houden met het aantal scheidingen, maar toch blijft er een deel van het aantal huwelijken over dat door een scheiding wordt ontbonden en waarbij de partners vervolgens hertrouwen met een ander persoon.
[Scheiden gebeurd steeds vaker op hogere leeftijd]

Wat zijn de gevolgen van een scheiding?
Een belangrijk gevolg van een scheiding is de financiële positie van beide partners. Vroeger was de vrouw na een scheiding vaak niet direct in staat om financieel zelfstandig te zijn. Dat kwam doordat de vrouw de zorg voor de kinderen en het huishouden vaak volledig op zich nam.

Tegenwoordig is dat anders. Het aantal vrouwen dat het gezinsleven met werk combineert is aanzienlijk hoger dan vroeger het geval was. Het voordeel hiervan is dat steeds meer vrouwen na een scheiding op financieel gebied zichzelf prima kunnen redden. Bij een scheiding moeten er naast de financiën overigens nog veel meer zaken worden geregeld. We geven je twee voorbeelden.

Ouderschapsplan
In een ouderschapsplan leg je allerlei zaken vast die met de kinderen hebben te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgende: wie zorgt er wanneer voor de kinderen en hoe informeer je elkaar over beslissingen die met de kinderen te maken hebben, zoals de keuze voor een school?

Verdeling inboedel
Maar ook als je geen kinderen hebt, zul je nogal wat zaken moeten bespreken. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de inboedel van de woning. Kortom, er zijn nogal wat zaken die je aandacht verdienen als je besluit om te gaan scheiden. Het is dan ook niet voor niets dat er allerlei dienstverleners zijn die je in deze, soms erg lastige, tijd kunnen helpen om de juiste stappen te zetten.

Het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat
Een voorbeeld hiervan is een echtscheidingsadvocaat die je tijdens de scheiding kan bijstaan om je belangen te behartigen. Het is daarbij vanuit praktisch oogpunt interessant om een advocaat bij jou in de buurt te zoeken. Woon je in een grote stad zoals bijvoorbeeld in Den Haag, Amsterdam of Utrecht? Dan is het aanbod aan advocaten dusdanig groot dat er zeker een advocatenkantoor bij je in de buurt is gevestigd dat bij jou past. Google maar eens op bijvoorbeeld ‘’echtscheidingsadvocaat Utrecht’’. Je zult zien dat het regionale aanbod behoorlijk groot is.

Gaat de leeftijd waarop we scheiden verder stijgen?
Op basis van de ontwikkelingen is het te verwachten dat we op steeds latere leeftijd besluiten om een scheiding aan te vragen. Dat komt natuurlijk ook doordat we tegenwoordig gemiddeld genomen langer blijven leven, waardoor we op steeds latere leeftijd besluiten dat het genoeg is geweest en we nog voldoende jaren hebben om een nieuwe relatie op te bouwen. Maar dat is slechts een verwachting, uiteindelijk zal de tijd het ons leren.