Arnhem zet in op slim laden elektrische auto’s


Arnhem zet in op slim laden elektrische auto’sDe gemeente Arnhem zet nieuwe stappen om de stad te verduurzamen. Het neemt de 25 laadpalen van EVnetNL over en heeft samenwerkingsovereenkomsten getekend met het Living Lab Smart Charging (LLSC) en Allego. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan de ontwikkeling van Smart Charging, waarmee alle elektrische auto’s gaan dienen als buffer voor duurzaam opgewekte stroom.
De stroom komt in pieken en dalen. Smart Charging zorgt voor het opslaan van die stroompieken in elektrische auto’s en het afgeven van de stroom wanneer er minder energie wordt opgewekt.

De gemeente Arnhem heeft veel ervaring met elektrisch vervoer. Zo is de Trolly 2.0 in ontwikkeling en zijn inmiddels 120 laadpalen in de stad actief. Alle laadpalen in Arnhem worden ‘slim gemaakt’ en ingebracht in het Living Lab Smart Charging. Daarmee worden proeven en praktijktesten gedaan om de nieuwe internationale standaard voor Smart Charging te ontwikkelen. Ook heeft Arnhem de laadpalen van EVnetNL overgenomen. EVnetNL maakt die laadpalen eerst nog ‘slim’ door er snellere hardware en nieuwe software in te installeren. De laadpalen zullen voor Arnhem worden beheerd door Allego, dat de overige openbare laadpalen in Arnhem ook al beheert. Dit heeft voor e-rijders het directe voordeel dat op alle openbare laadpalen in Arnhem hetzelfde tarief wordt betaald. Uiteraard wordt er bij de overname gezorgd voor een soepele overgang tussen EVnet en Allego.

Wethouder duurzaamheid Anja Haga: "Alle Arnhemmers kunnen straks slim en duurzaam gaan laden en bijdragen aan de energietransitie. We hebben als stad grote ambities op het gebied van duurzaamheid, en als elektriciteitsstad natuurlijk een naam hoog te houden. De samenwerking met LLSC past perfect in de strategie 'New Energy made in Arnhem."

Rijden op Arnhemse zon en wind - stimuleren van lokale energie

Het opladen van elektrische auto’s in Arnhem gebeurt nu met lokale energie van Vandebron, opgewekt in de provincie. Een volgende stap is het gebruiken van je ‘eigen’ opgewekte energie, waarbij de e-rijder bij elke laadbeurt zelf een duurzame lokale energiebron kiest voor het opladen van de elektrische auto. Energie opgewekt van je eigen dak of vanuit een lokale energiecorporatie waarin de e-rijder participeert. Op dit moment is het nog niet mogelijk, maar door middel van het Living Lab Smart Charging project willen gemeente Arnhem, Allego en EVnet deze ontwikkeling gaan versnellen.
Noot voor
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail