Detailhandel goed voor ruim 900 miljoen euro aan bestedingen


Detailhandel goed voor ruim 900 miljoen euro aan bestedingen Het aantal winkels in Arnhem neemt af in vergelijking met 2009. Dat geldt zowel voor Arnhem-Noord (-14%) als Arnhem-Zuid (-4%.). Opvallend daarbij is dat het winkeloppervlak in Arnhem-Zuid licht is toegenomen, terwijl het in Arnhem-Noord afneemt. Een belangrijke verklaring daarvoor is de komst van sportzaak Decathlon in de voormalige Rijnhal. Een en ander valt te lezen in het koopstromenonderzoek dat onderzoeksbureau Ecorys in samenwerking met I&O Research heeft uitgevoerd. Er is door deze onderzoeksbureaus een regionaal koopstromenonderzoek uitgevoerd, waarbij voor Arnhem nog een extra verdiepingsslag is gemaakt.
Koopstromen

Wat betreft de dagelijkse bestedingen zoals levensmiddelen, alcoholische dranken en schoonmaakartikelen besteden Arnhemmers het meest in de eigen gemeente. Met 91% is Arnhem daarmee de gemeente waarbij de binding met de eigen gemeente het grootst is ten opzichte van de andere gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Het is dan ook niet gek dat Arnhem voor wat betreft de dagelijkse bestedingen de meeste koopkracht van buiten de gemeente weet te trekken. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van 49 miljoen euro. Ook voor de niet-dagelijkse bestedingen zoals mode, elektronica, woninginrichting en  sport en spelartikelen weet Arnhem zich positief te onderscheiden. In totaal wordt  voor bijna 250 miljoen euro uitgegeven aan niet-dagelijkse artikelen door mensen buiten Arnhem. Omdat Arnhemmers zelf minder geld aan niet-dagelijkse boodschappen uitgeven buiten de gemeentegrenzen ontstaat voor de stad een overschot van ruim 100 miljoen euro. Het grootste deel van dat overschot is zichtbaar in Arnhem-Noord waar de binnenstad is.

Bestedingen

Het totaal aan detailhandelsbestedingen in Arnhem bedraagt 911 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt besteed in de Arnhemse binnenstad (314 miljoen) gevolgd door Winkelcentrum Kronenburg (148 miljoen) en Winkelcentrum Presikhaaf (79 miljoen). Het overgrote deel van alle bestedingen wordt uitgegeven aan niet-dagelijkse aankopen (504 miljoen). Hoewel het aandeel dagelijkse bestedingen sinds 2009 is toegenomen met 11% is het aandeel niet-dagelijkse bestedingen afgenomen met 35%. Voor een deel hangt dat samen met de landelijke ontwikkeling dat consumenten minder zijn gaan uitgeven in de niet-dagelijkse sector en dat vaker wordt gekozen voor online winkelen.

Beoordeling winkelvoorzieningen

In het onderzoek is ook een beoordeling van de winkelvoorzieningen te vinden. Daarin is een onderscheid gemaakt voor de voorzieningen voor de dagelijkse boodschappen en een oordeel voor het recreatief winkelen. Arnhem scoort in beide gevallen een 7,6. Dat is vergelijkbaar met de score in de regio. Uitgesplitst naar winkelgebieden valt op dat winkelcentrum Kronenburg op beide aspecten bovengemiddeld scoort met respectievelijk een 8,1 en een 8,2. 

Bekijk het koopstromenonderzoek Arnhem (pdf, 682kB)

 
Volg ons op
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Linkedin
Volg ons via onze RSS-Feed
Meld u aan voor de ArnhemMail