Woensdag stormachtig weer en verhoogde waterstanden in de noordelijke kustprovincies | Rijkswaterstaat

Woensdag stormachtig weer en verhoogde waterstanden in de noordelijke kustprovincies

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 03 januari 2017- Laatste update: 03 januari 2017 17:04 uur

Woensdag wordt stormachtig weer in het noordelijke kustgebied verwacht. Dit zal woensdagochtend vroeg voor hoge waterstanden zorgen langs de Groningse kust bij Delfzijl. In de loop van de ochtend kunnen in de noordelijke provincies windstoten voorkomen van 75-90 km/h, bij buien mogelijk tot 100 km/h. Weggebruikers en scheepvaart kunnen hier hinder van ondervinden.

Waterstanden langs de kust

De komende 24 uur wordt een krachtige tot harde west tot noordwestelijke wind, windkracht 6-7 verwacht. Voor de provincies Friesland en Groningen wordt toenemende harde tot stormachtige noordwestelijke wind, windkracht 7-8 verwacht. Dit veroorzaakt verhoogde waterstanden langs de gehele kust. Op woensdagmorgen om 3:30u wordt bij Delfzijl een waterstand verwacht van NAP +3,20 m. Het normale peil is 1,35m boven NAP.

Ook elders langs de kust zal sprake zijn van verhoogde waterstanden, maar de verwachting op dit moment is dat hiervoor geen maatregelen getroffen hoeven te worden.

Watermanagementcentrum Nederland

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland houdt Rijkswaterstaat de waterstanden langs de kust continu in de gaten. Rijkswaterstaat heeft belanghebbenden in die regio, zoals de waterschappen, op de hoogte gesteld. Waterschappen en havens nemen op basis van de verwachtingen maatregelen, zoals het sluiten van dijkdoorgangen, en het (oproepen tot) ontruimen van kades.

De voor woensdagochtend vroeg verwachtte waterstanden bij Delfzijl komen een paar keer per jaar voor, voor het laatst in de avond van Tweede Kerstdag 2016. Toen werd een waterstand van 3,31m boven NAP bereikt.

Hinder

Weggebruikers in met name de noordelijke kustprovincies moeten vanaf woensdag halverwege de ochtend rekening houden met de zware windstoten tot 75-90 km/h en tijdens buien zelfs tot 100km/h. Het advies is de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Vanuit de verkeerscentrales houdt Rijkswaterstaat de situatie op de weg in de gaten. Door de harde wind kan het zijn dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden, dit kan hinder opleveren voor de scheepvaart.