Geplande werkzaamheden nieuwe zeesluis IJmuiden | Rijkswaterstaat

Geplande werkzaamheden nieuwe zeesluis IJmuiden

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 09 januari 2017- Laatste update: 30 december 2016 10:57 uur

De afgelopen maanden heeft aannemersconsortium OpenIJ de bouwkuipen, voor het bouwen van de deurkassen, op het bouwterrein van de nieuwe zeesluis ingericht. De bouwkuip voor de deurkas van het binnenhoofd is bijna klaar.

Daarna start OpenIJ met de deurkassen voor de deuren van de nieuwe zeesluis. Rob Gordijn, omgevingsmanager OpenIJ, vertelt over de geplande werkzaamheden.

In de bouwkuip

'Er gaat een hoop gebeuren, al verandert het bouwgebied minder ingrijpend dan het afgelopen jaar', vertelt Gordijn. 'We werken vooral in de bouwkuipen, zo'n 5 m onder waterniveau. Dat zijn grote, stalen bakken in het water die het werkgebied droog houden. Buiten de bouwkuipen werken we op het terrein dat we de afgelopen maanden hebben aangelegd. Dit bouwterrein breiden we nog verder uit: aan de noordoostkant van de nieuwe sluis, de verbinding naar de Middensluis en in de bouwkuip van het buitenhoofd trillen we in de eerste helft van 2017 buispalen en damwanden in.' Gelijktijdig starten de werkzaamheden in de bouwkuip van het binnenhoofd. 'In de 1e week van januari pompen we de bouwkuip van het binnenhoofd leeg en beginnen we met het betonwerk voor de deurkas van het binnenhoofd. Daarnaast starten we met het maken van de wanden van de nieuwe sluis. Bepaalde onderdelen, zoals de betoncentrale, zijn dan 24 uur per dag in bedrijf.'

Luisteren naar omwonenden

'Nu we beginnen met nieuwe werkzaamheden, namelijk het betonwerk, kijken we vooraf of we de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk kunnen beperken. Ervaren omwonenden toch hinder, dan gaan we graag met ze in gesprek om te kijken wat we daaraan kunnen doen. Soms zijn er geen maatregelen mogelijk en laten we de actuele situatie zien en leggen we uit wat we doen en waarom we dat doen.' In de nieuwsbrief en op de Facebookpagina Rijkswaterstaat Nieuwe Zeesluis IJmuiden zijn de actuele situaties en uitleg te vinden.

Bereikbaarheid van het sluiscomplex

Tijdens de werkzaamheden blijft de weg beschikbaar, maar die wordt met name bij de zeezijde van de Noordersluis een aantal keer omgelegd. 'Binnen een klein gebied moeten we de weg en de waterkering in stand houden, maar ook een nieuwe sluis bouwen. Dat betekent dat we de weg regelmatig zullen verleggen. Van die omleggingen houden we omwonenden op de hoogte, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en aan de nieuwe situatie kunnen wennen.' Met borden informeert OpenIJ het verkeer ter plaatse over de gewijzigde situatie.

Wilt u weten hoe OpenIJ de deurkas van het binnenhoofd aanlegt? U leest erover in het artikel Bouw deurkassen nieuwe zeesluis.

Meer nieuws

* Meer nieuws IJmuiden: bouw nieuwe, grote zeesluis