Weestijgers leren elkaar kennen in Russisch opvangcentrum | IFAW - International Fund for Animal Welfare

januari 10, 2017

Eerder was er al vreugde over de mogelijke paring tussen Borya and Svetlaya in Rusland - twee tijgers die met succes het rehabilitatietraject in het door het IFAW gesteunde PRNCO Tiger Center doorliepen en inmiddels in het wild leven. Nu is er opnieuw goed nieuws: twee andere tijgers die op dit moment in het centrum verblijven, beginnen belangstelling voor elkaar te tonen. De twee tijgers, Filippa en Vladik, werden eerder dit jaar opgenomen in het PRNCO Tiger Center en worden goed in de gaten gehouden. En hoewel ze in twee afzonderlijke, aangrenzende verblijven worden gehouden, is duidelijk te zien dat er tussen de twee een sociale band ontstaat.

Pasgeleden zagen we voor het eerst hoe Filippa zo dicht mogelijk bij Vladik in de buurt kwam (in eerste instantie hield Filippa nog enige afstand). De tijgers lopen nu het liefst samen op langs het hek dat ze scheidt. Soms begint Filippa te rennen, waarmee ze haar buurman uitdaagt tot samen spelen. We hebben tot nu toe geen onderlinge agressie gezien. Eén van de belangrijk aspecten aan het rehabiliteren van wilde dieren, is het scheppen van speciale omstandigheden waarin de dieren natuurlijk gedrag kunnen ontwikkelen dat hoort bij hun soort.

Zoals we al eerder schreven, is het jachtinstinct voor een roofdier heel belangrijk en het kost veel tijd om dit te ontwikkelen. Ook essentieel is het vermogen om met soortgenoten te kunnen communiceren. Sociale contacten zijn ontzettend belangrijk voor deze jonge vrouwtjestijger, die door het verlies van haar moeder nooit de kans heeft gehad om dat onmisbare contact met haar familie te ervaren. Het heeft twee maanden geduurd voordat er tussen deze twee tijgers een vriendschappelijk contact groeide. We zijn benieuwd hoe dat contact zich verder gaat ontwikkelen, aangezien het een belangrijke rol kan spelen in hun verdere rehabilitatie en hun kansen om het later in het wild te gaan redden. Dit zijn blogs uit 2016 over de ervaringen van Filippa en Vladik sinds ze in het centrum werden opgenomen: Update Rusland: Tijger Filippa is gezond, groeit goed en leert overleven in het wild

Een geredde tijger klaar voor rehabilitatie, een tijger onderzocht en vrijgelaten

Amoertijger Filippa laat haar strepen zien

--EB

De monitoring van gerehabiliteerde, uitgezette tijgers wordt geregeld door de jachtinspectie van de overheid van de Joodse Autonome Regio, het Instituut voor Ecologie en Evolutie van de Russische Academie van Wetenschappen, de Wildlife Conservation Society (WCS), medewerkers van de natuurreservaten Bastak en Khingansky, met steun van de Phoenix Foundation en het IFAW.